Här är VM:s ...

Gruppspelet är över – och redan är mer än halva VM-slutspelet spelat. Det innebär den första matchfria dagen på länge. Men misströsta icke! GP ger dig nämligen några av VM:s mest minnesvärda ögonblick igen som uppladdning inför slutspelet. Här är VM:s ...

ANNONS
|

Yttersida 1:

Ricardo Quaresma mot Iran.

Hitta någon som smeker dig som Ricardo Quaresma smeker en fotboll med yttersidan av foten. Han har lagt ett helt liv på få till den där bollträffen. Nu fick han använda den på världens största scen. Så extraordinärt utfört att Portugal förtjänade att gå vidare enbart tack vare den bollträffen.

Yttersida 2:

Denis Cheryshev mot Saudiarabien.

Rysslands ende utomlandsfostrade VM-spelare visade vad en uppväxt i Real Madrids organisation kan innebära gällande skotteknik. Putin och Mohammed bin Salman satt och utbytte axelryckningar på läktaren men inombords kan ni vara så säkra på att Vladimir sköt en imaginär fanfar åt Denis ära.

ANNONS

Bäst kokade spaghetti:

Neymars mot Schweiz.

Bild: MARKO DJURICA

Åtta minuter koktid. En gnutta salt. Voila!

Bäste korean 1:

Heung Min-Son

Bild: DYLAN MARTINEZ

Mål mot Mexiko. Mål mot Tyskland i tom bur. Tottenhams Heung Min-Son hade behövt vinna VM för att slippa militärtjänst i Sydkorea och får vänta till de asiatiska mästerskapen nästa år innan han får en ny chans att slänga geväret i papperskorgen – men han kan ändå lämna mästerskapet med högt huvud.

Bäste korean 2:

Mannen på den sydkoreanska ambassaden i Mexico City.

Hyllas den som hyllas bör. Mexikanerna i huvudstaden på andra sidan Atlanten letade febrilt efter en korean att lyfta upp i skyn. De fann en man i skjorta – som fann sig snabbt.

Inkastare:

Milad Mohammadi mot Spanien

Minns ni också hur coola de där spelarna i tonåren var som hade lärt sig att kasta inkast med någon form av kullerbytta som fartskapande element? Milad Mohammadi var inte lika cool när han såg ut att komma på sig någonstans mitt i kullerbyttan att det här faktiskt var ett världsmästerskap och inte en P12-match i Filipstad.

Nestor:

Néstor Pitana

Bild: PETTER ARVIDSON

Gymnastiklärare till yrket. Det är inte svårt att tänka sig denne argentinare dela ut en varning för felaktig hantering av ärtpåsarna i en omgång skatten. Att han hoppat över några plintar i sina dagar syns också på de välformade överarmarna. Med sina 43 år kanske han inte kan räknas som domarkårens ålderman sett till födelsedatum, men nog lever han upp till sitt namn ändå.

ANNONS

Magstarkaste:

Marcus Rohdén, Pontus Jansson och Filip Helander

Bild: HANNAH MCKAY

"Då vi inte kan utesluta att det kan vara smittsamt beslöt vi, av säkerhetsskäl, att låta dom vara kvar på hotellet.", sa Janne Andersson.

Trion isolerades och lämnades kvar i Gelendzjik för att inte sprida de förlösande bakterierna vidare. Det draget verkar ha fått stopp på saker och ting. VM-succé > diarré.

Markering 1:

Jimmy Durmaz och det svenska landslaget

Tydligare gick det inte att förmedla. Det här var och är aldrig okej. Jimmy Durmaz fick utstå hat och hot enkom för sin bakgrund. Jag kan inte komma på ett bättre sätt att hantera situationen på än hur det svenska landslaget agerat. Mod, signerat Durmaz. Stöd, signerat lagkamraterna och landslagsledningen. Handlande, signerat förbundets polisanmälningar mot de som hatat.

Sverige har gjort mycket bra redan den här turneringen, men frågan är om inte det här var det allra bästa.

Samma sak sker nu mot Mesut Özil i Tyskland. En person väljs ut och beskylls för ett helt lags misslyckande, slagen kommer från extremhögern. Vi får hoppas att die Mannschaft gör en bättre prestation utanför planen än vad de gjorde på den mot Sydkorea och markerar på samma sätt som Sverige.

Markering 2:

Panama mot John Stones

ANNONS
Bild: IVAN ALVARADO

Ytan John Stones fick var bredare än Panama-kanalen och hans nick skar rätt igenom landet som en fulltankad atlantångare. Markeringen var obefintlig, men vad gjorde det när Panama genom Felipe Baloy gjorde landets första VM-mål någonsin i andra halvlek.

Kamikaze-rusning

Japan mot Senegal

Japaner, japaner, ingenstans japaner! VM-hittills högst ställda offsidelinje gick vägen. Frågan är hur många halmhattar som åts upp i Dakar?

Läktarljud:

Boughen

Bild: PILAR OLIVARES

En iransk vuvuzuela-variant som störde både tv-tittare och Cristiano Ronaldos nattsömn. Man ska inte slentrianmässigt klanka ner på icke-europeiska läktartraditioner för på många sätt är läktarens diversitet lika viktig för ett VM som de spelmässiga skillnaderna mellan kontintenterna på planen. Mycket hördes de i alla fall, iraniernas boughar (rätt ändelse?).

Läktarsyn:

De iranska kvinnorna

Bild: JORGE SILVA

På hemmaplan råder fortfarande förbud att gå på fotboll, även om lättades lagom till mötet med Spanien. Då blir man extra glad av att se kvinnor i grönt, vitt och rött på läktare i Sankt Petersburg, Saransk och Kazan. Det blev inget slutspel för Iran, men förhoppningsvis får de supportrar som tog sig till Ryssland se fotboll från läktarna igen – både man som kvinna.

Tecken:

Var-kvadraten

Vilken geometrisk figur som har varit populärast genom mänsklighetens historia har varierat. Hjulet förde oss framåt mot stadsbyggnad och domesticering. Stjärnor, kors och månar spred religioner över världshav och öknar. Nu har vi nått nästa höjdpunkt – Var-kvadraten.

ANNONS

– Bullshit, sa Nordin Amrabat.

– Det är inte ett testat system ännu. Det finns ingen stor erfarenhet, utan det måste ännu utvecklas, sa Jonas Eriksson.

Tekken-spark:

Marcus Berg mot Mexiko

Bild: DAMIR SAGOLJ

Tajmingen, utförandet, kraften. Allt är egentligen perfekt och borde renderat i en mexikansk knockout. Istället sprattlade Ochoa upp på nio och fick upp en boxande handske.

ANNONS