Häcken vidare i EL-kvalet - nu väntar RB Leipzig

Häcken föll hemma mot FK Liepaja - men avancerar ändå vidare i Europa League-kvalet. Härnäst väntar tyska RB Leipzig.

|

3–0-segern borta la grunden. 1–2-förlusten hemma räckte för att bygga på och slutförda. Häcken höll för favorittrycket och slog ut lettiska Liepaja i Europa League-kvalets första omgång. 4–2 totalt.

Det väntar tuffare motstånd härnäst. RB Leipzig, sexa i den senaste upplagan av tyska Bundesliga, är den lott Häcken har fått.

Det är en storklubb där VM-spelarna Emil Forsberg (Sverige) och Timo Werner (Tyskland) lyser allra starkast. Häcken inleder dubbelmötet på bortaplan om en vecka. Det blir en utmaning det.

Innan vi är där ska vi dock avhandla returmötet med Liepaja på ett korrekt sätt. Det spelades på ett soligt Bravida Arena, det var gästerna som inledde bäst.

I den elfte minuten nådde mittbacken Sady Gueye högst på en inlyft frispark och kunde nicka in ledningsmålet.

– De är ganska bra, tycker jag. De spelar lite annorlunda än vad alla allsvenska lag. Det är lite mer man-man sådär, konstaterar Erik Friberg.

Målet var en kalldusch för Häcken som kändes trögstartat. Precis som i bortamötet.

Då tog det 74 minuter innan de hittade farten och nätet på allvar. Nu tog det 42.

Erik Friberg låg bakom målet, kvitteringen. Mittfältaren lyfte läckert bollen över backlinjen till en inlöpandes Nasiru Mohammed. Yttern, som hade bränt en Friberg-regisserad chans en stund tidigare, gjorde det bättre nu. Distinkt och enkelt rullades bollen in bakom Arsen Beglaryan till 1–1.

– Jag är glad över det! Jag försöker bara fokusera och göra bra grejer, säger Nasiru Mohammed.

"Vi ville ha en vinst"

Det var annars Viktor Lundberg som hade haft Häckens bästa och flesta målchanser i den första halvleken. Skärpan saknades dock från hans högerfot.

Häcken borde ha gjort fler mål i den första halvleken.

– Ja, men det är en del av spelet. Du missar ibland, du gör mål ibland, säger Mohammed.

Den andra halvleken blev en avslagen historia.

I chansväg var Alhassan Kamara närmast att hitta rätt för Häcken. I den 59:e minuten nickade han Erik Fribergs inlägg rakt på Beglaryan.

Det ska också sägas att Liepaja hade två bollar i nät. Båda gångerna dömdes målen dock bort. Först för offside, sedan för ruff. Korrekt att döma av reprisbilderna.

Tillslut fick de in en regelrätt boll. I slutminuterna nickade Girts Karlsons in 1–2.

Det blev slutresultatet. Häcken går alltså segrade ur dubbelmötet med 4–2. RB Leipzig väntar härnäst.

– Vi ville ha en vinst, men det viktigaste var att gå vidare, säger Nasiru Mohammed.

Fakta: Så startade Häcken

(3-4-3): Abrahamsson - Wahlström, Hammar, Lindgren - Andersson, Berggren, Friberg, Angelin - Mohammed, Kamara, Lundberg