Häcken tappade tvåmålsledning i toppmötet mot Hammarby

Häcken hade en tvåmålsledning med tio minuter kvar av ordinarie tid. Sedan kom tappet. Hammarby hämtade upp till 2–2 och toppmötet slutade oavgjort.
– Vi ska egentligen vinna, säger Häckens Tomas Totland.

|

Senast BK Häcken var på Tele 2 arena blev det storförlust. Då vann Hammarby med 4–0 i svenska cupens gruppspel.

Det har hänt mycket sedan dess. Häcken inledde Allsvenskan med en kross mot AIK och avslutade våren med fem raka segrar.

Men en än gång var det Hammarby som tog tag i taktpinnen. De vann boll högt upp, kom med fart i kontringarna, skapade hörnor och halvchanser. Skillnaden mot cupfinalen var bara att Häcken kunde stå emot när de grönvita tryckte på den här gången.

Bortalagets tränare Per-Mathias Högmo ville ändå se en förbättring i andra halvlek:

– Det var lite ställningskrig. De hade mer boll men inget av lagen hade särskilt stora chanser. Inför andra halvlek fokuserade vi på mer tempo och precision, säger han.

Jeremejeffs elfte mål efter upprullning

Norrmannen fick som han ville efter paus. Häcken bytte ut Valgeir Fridriksson och tog in den mer offensive högerbacken Tomas Totland. Sedan höjde de sin press och kom på så sätt in i matchen på ett annat sätt.

Oscar Uddenäs kom igång på sin högerkant och skapade några lägen. Men det skulle krävas ett drömmål för att ta ledningen i det här toppmötet.

Häng med nu.

Uddenäs drev upp bollen på högerkanten i 58:e minuten. Han spelade in till Gustav Berggren som på en touch hittade en genomskärare till Tomas Totland vid kortlinjen. Totland spelade på ett in till Alexander Jeremejeff som kunde styra in bollen i nät. Hög fart och kvalitet hela vägen igenom, och en något överraskande 1–0-ledning för Häcken.

Alexander Jeremejeff rullar in 1–0 till Häcken.
Alexander Jeremejeff rullar in 1–0 till Häcken. Bild: ANDREAS L ERIKSSON

Efter Jeremejeffs mål (för övrigt skytteligaledarens elfte för säsongen) öppnade Hammarby upp sig bakåt. Och bara några minuter senare kom Oscar Uddenäs loss igen till höger. Han spelade in bollen och den studsade fram till Blair Turgott. Denne fick till någon sorts blandning av ett avslut och en passning, men bollen studsade vidare till bortre stopen. Där fanns Mikkel Rygaard som kunde peta in bollen i öppet nät till 2–0. Danskens fjärde mål för säsongen.

– Vi fick bra respons på det vi pratade om i paus. Två fina mål och möjligheter för ett tredje, säger Per-Mathias Högmo.

Hammarbys tunga forcering

Häcken såg ut att gå mot segern, men Hammarby satte i en extra växel och började forcera för att hämta upp underläget. Häcken hade också ett lite obalanserat lag på planen, efter att Leo Bengtsson tvingats kliva ned som vänsterback. Detta efter att Kristoffer Lund ådrog sig en skada i andra halvlek.

– Vi får reda på mer imorgon, då han ska röntgas. Jag hoppas att det är en muskelskada och inte att han har brutit nyckelbenet eller något sånt, säger tränare Högmo om Lund.

Den naturliga ersättaren Kadir Hodzic fanns inte med i matchtruppen. Istället byttes Blair Turgott in och Leo Bengtsson fick vikariera som vänsterback.

– Han ska ha cred för att han tog sig an denutmaningen bra, men det var inte optimalt.

I 82:a minuten hoppade Hammarbys Bubacarr Trawally upp på en hörna och stångade in 1–2.

– Onödigt av mig. Jag var lite för het och gick ut, men borde ha stått kvar i målet, säger Jonathan Rasheed som vikarierade för avstängde Peter Abrahamsson i Häckens mål.

– Vi får press på oss och är inte duktiga nog, speciellt i att förhindra inlägg. Det gör att vi blir straffade, säger Per-Mathias Högmo.

Häckens vänsterback Kristoffer Lund skadade sig i matchen mot Hammarby.
Häckens vänsterback Kristoffer Lund skadade sig i matchen mot Hammarby. Bild: ANDREAS L ERIKSSON

Bajen flyttade upp allt mer folk i sin jakt på en kvittering. Till slut gav det även utdelning. Mohanad Jeahze drog iväg ett chansskott från kanten av straffområdet. Det såg inte särskilt farligt ut, men efter en styrning på Björn Paulsen letade sig bollen in i mål.

– Ren otur. Jag hade koll, men så studsade den på Paulsen. Då var det svårt, säger Jonathan Rasheed.

Båda lagen jagade ett segermål, men till slut skrevs resultatet till 2–2.

– Över det hela taget är insatsen bra nog. Sedan är känslan alltid att man är besviken, när man leder med 2–0 och tappar så här. En okej start efter uppehållet, men vårt spel gick lite för mycket upp och ned, säger Per-Mathias Högmo.

Tomas Totland var besviken över att det bara blev oavgjort.

– Tuff match. Vi ska egentligen vinna den här matchen, men släpper in två enkla mål. Hammarby borta är alltid tufft, så en poäng är rätt bra, men så som matchen blev skulle vi gärna haft tre poäng.

Så startade BK Häcken (4–3–3)

Jonathan Rasheed – Valgeir Fridriksson (45’ Tomas Totland), Johan Hammar, Even Hovland, Kristoffer Lund (56’ Blair Turgott) – Samuel Gustafsson (83’ Amane Romeo), Gustav Berggren, Mikkel Rygaard (69’ Lars Olden Larsen) – Oscar Uddenäs, Alexander Jeremejeff, Leo Bengtsson.