Häcken storfavorit – Blåvitt kan spela avslappnat

Medan IFK Göteborg diskuterar storlek och upplägg på riskkapitalbolag lägger BK Häcken poängen på hög med ett offensivt dubbelkommando som får tankarna att gå till René Makondele och Martin Ericssons dagar. Blåvitts hopp: Bättre mot högre lag.

ANNONS

Det fanns en tid där blåvita mål skapade kollektiv kraft och ursinnig energi, när spelare (läs Sebastian Eriksson) firade med att springa 100 meter för att fira med fansen, när spelare (läs Tobias Hysén) avgrundsvrålade och direkt lyfte laget flera nivåer.

En mullrande blåvit maskin, en ursinnig kraft, och nästan omöjlig för motståndare att stå emot.

Det närmaste IFK Göteborg har kommit urladdning 2018 var när Elias Mar Omarssons gjorde hat trick mot Brommapojkarna på Gamla Ullevi i slutet av juli.

Möjligen återstår The match, kanske dröjer den till 2019, men mot bakgrund av mötet på Bravida arena i fjol är läget nu närmast nog perfekt.

ANNONS

Ta Paddanbåten över älven, stoppa poängen i kappsäcken och sedan unna sig taxi tillbaka till Kamratgården.

Efter sommarfönstret är en analys möjligen att Poyas nya Blåvitt, med Fredrik Oldrup Jensen, Erik Dahlin, Robin Söder och Sargon Abraham, har lättare mot spelande lag, högre lag, lag med bättre struktur och driv. Som Häcken.

Segern borta mot Östersund ingav hopp, 90 minuter mot IFK Norrköping fick det att växa, medan ”enkla” matcher mot Dalkurd och Elfsborg blev ett långt och ineffektivt stångande mot en lägre stående motståndare.

Andreas Alms Häcken är en blandning av det. Få lag kan blåsa på, ställa om och höja tempot som Häcken. Just nu har väldigt få allsvenska lag dessutom en bättre balanserad defensiv än Häcken: Nya Joona Toivio, lagkapten Rasmus Lindgren och evighetsmaskinerna Friberg och Faltsetas.

Både Häcken och IFK riskerar att lämna ensamanfallarna Alexander Jeremejeff och Robin Söder i ingenmansland, det har framför allt synts i Blåvitt, där Söder – särskilt på sistone – har isolerats på ett oroväckande sätt.

Här behöver både Vajebah Sakor, Patrik Karlsson Lagemyr och Sebastian Ohlsson erbjuda ett bättre understöd.

För mig är Häcken storfavorit i kväll, Paulinho och Daleho Irandust i storform, men derby är derby och IFK ännu inte drabbat av poängkramp. Avslappnat är bäst. Jag ser en matchbild där Häcken blir bollförande och där IFK:s förmåga att involvera Giorgij Charaisvililj blir avgörande för utgången.

ANNONS

Överhuvudtaget är lagens vänsteryttrar de största profilerna på Bravida arena.

För Häckens krävs seger om drömmen om Europa skall finnas kvar.

För Blåvitt kommer fler chanser att samla ihop de poäng som krävs för att undvika kval.

Laddat? Ja.

Årets match? För Häcken.

För IFK väntar AIK på Gamla Ullevi redan på torsdag.

Vilken IFK-are vill inte sätta käppar i hjulet för AIK i deras jakt på SM-guld?

Plus

Bra – och nödvändigt – av IFK att tillgängliggöra ytterligare kapital i försöken att bygga ett starkare lag.

Minus

Att det sker utanför ramen för den ordinarie verksamheten innebär minskad avkastning vid eventuellt framtida försäljningar. Det är mindre bra.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS