GFF hoppas lokalfotbollen får ett lyft

Lokalfotbollens omfång krymper för varje år i takt med att föreningar lägger ner sin verksamhet. Göteborgs Fotbollförbund hoppas att GP:s satsning på breddfotbollen kommer innebära ett lyft.

ANNONS

Kanslichefen Ulf Carlsson vittnar om samma bekymmer för lokalfotbollen i Göteborg som finns i många andra idrotter på olika nivåer – att unga spelare lägger av tidigt eller ofta byter lag.

– Man tycker det är kul att spela matcher, men träningsnärvaron är nog generellt lägre än den var förr. Man vill gärna va med i lag som det går bra för, så allt fler byter förening oftare.

Ulf Carlsson berättar att seniorfotbollen i Göteborg långsamt krymper, framför allt på reservlagssidan. Det behövs fler spelare för att hålla igång ett lag och det är svårt för vissa föreningar.

– En central uppgift för oss är att se till att det är billigt och lättillgängligt för föreningarna att bedriva verksamhet, det finns till exempel en del föreningar som har problem med att få in medlemsavgifter från spelare. Ekonomi är ju en central fråga.

ANNONS

En annan central uppgift för förbundet är att få till spelbara planer, något som varit ett bekymmer i och med den seglivade och ibland stränga vintern som gått hårt åt vissa konstgräsplaner.

– Även bland naturgräsplanerna börjar det brännas lite för att få de klara, numera öppnas de inte förrän första maj. Det tar sin tid att få dem spelbara, säger Ulf Carlsson.

Han välkomnar GP:s satsning på breddfotbollen, och tycker det är viktigt att uppmärksamma seniorlagen så att de yngre spelarna lär sig hur det går till.

– Att skriva om fotbollen långt ner kommer vara inspirerande för tjejerna och killarna, jag har bara hört positivt om detta.

ANNONS