Gefles David Fällman hade ett och annat att säga David Johannesson.

Gefle chockade "oslagbara" Ljungskile

|

Sedan den 8 maj har Ljungskile SK varit oslagbart i superettan. Det krävdes allsvenskt motstånd för att sätta punkt för en rekordlång svit som stannade på 24 matcher.

När förlusten väl kom igen så sved den värre för LSK-spelarna än den nollgradiga kylan som svept in över Skarsjövallen.

3–1 (1–1) mot Gefle var ett chockresultat för de närmare 2 000 åskådarna som trotsade kylan och drömde om ett nytt allsvenskt avancemang.

Symptomatiskt nog slutade i stort sett matchen med att David Johannesson blev utvisad efter att attackerat målvakten Emil Hedvall i en närkamp.

– David måste behärska sig givetvis. Däremot tycker jag att det skulle vara röda kort, säger LSK-tränaren Tor-Arne Fredheim och syftar på att David Fällman gick in bryskt efter situationen och tilldelades ett gult kort.

Kvällen började annars så bra för LSK. I den tolfte matchminuten slog Jakob Olsson till med ett välplacerat vänsterskott längs med marken. Målet kom efter ett fint förarbete av Ken Sema och var logiskt efter att LSK inlett starkt.

Men ledningsmålet stod sig bara i sex minuter. Jakob Olsson rev ned Johan Oremo och domaren Michael Lerjéus pekade på straffpunkten. Oremo tog själv hand om straffen och rullade iskallt in bollen i ena hörnet förbi en chanslös Alex Horwath i LSK-målet.

Därefter böljade det fram och tillbaka, men det var framför allt LSK som skapade chanserna och var det bättre laget i en underhållande första halvlek. Kantlöparna James Siclair på höger och Ken Sema på vänster kom flera gånger förbi sina backar och slog vassa inlägg in mot straffområdet. Där fanns Jakob Olsson och Jonas Lindberg som båda hade skott som gick precis utanför eller på den stabile Geflemålvakten Emil Hedvall.

Men det var ändå Gefle som hade halvlekens hetaste målchans. Strax före halvtid räddade Ken Sema en nick från Dioh Wiliams nick på mållonjen.

– Jag tycker ändå vi gör en riktigt bra första halvlek. Vi ville ta hand om initiativet av matchen och det gjorde vi. Vi ville gå ut och fortsätta likadant i andra halvlek, säger Fredheim.

Så blev det inte.

På bara några minuter minskades LSK:s drömmar om allsvenskan betydligt.'

I den 51:e matchminuten petade Jonas Lantto in 2–1 efter ett väldigt passivt försvarsspel från LSK. Steven Olds uppspel hamnade hos Simon Lundevall som slog ett inlägg in mot straffområdet, där fanns James Sinclair som inte fick undan bollen. Fyra minuter senare placerade Dioh Williams snyggt in 3–1.

LSK valde sista kvarten att flytta upp Steven Old i anfallet och satsa på en trebacklinje. Men långbollarna gav ingen utdelning.

Nu måste LSK göra minst tre mål på Strömvallen på söndag för att ha möjlighet att vända på kvalet.

Det är anfallaren Hannes Stiller väl medveten om:

– Vi får bara åka upp dit och göra ett rejält försök, men det är klart att det blir tufft. Vi har inte så mycket att förlora och får bara gå in och kötta. Spelet längs marken måste bli bättre och vi måste bli mer effektiva, säger han till Tv12.

Tor-Arne Fredheim talade inför matchen om vikten av att tänka att det är fyra halvlekar som gäller.

– Det är viktigt att få kontakt i matchen och känna att vi är med, konstaterar han.

Gefletränaren Roger Sandberg var desto mer nöjd:

– Vi är nöjda i "halvtid". Nu är det hårt jobb som gäller i ytterligare 90 minuter.

Kval till allsvenskan, första matchen:

Ljungskile SK–Gefle IF 1–3 (1–1)

Mål: 1–0 Jakob Olsson (12), 1–1 Johan Oremo (18) (straff), 1–2 Jonas Lantto (51), 1–3 Dioh Williams (55).

Lagen:

Ljungskile: Alex Horwath - James Sinclair (74), Petter Björlund, Steven Old, Niclas Andersén - Ken Sema, Aleksandar Kitic (60), Markus Gustafsson, Jakob Olsson - Jonas Lindberg, Hannes Stiller (78).

Ersättare: David Johannesson (60), Aaron Nichols (748, Rebin Sulaka (78), Anton Tideman, Dominic Furness, Robin Iglicar, Jonathan Johansson (mv).

Gefle: Emil Hedvall - Jesper Florén, David Fällman, Anders Wikström, Jens Portin - Simon Lundevall, Anders Bååth, Robin Nilsson (76), Jonas Lantto - Dioh Williams (83), Johan Oremo.

Ersättare: Markus Hansson (76), Johan Bertilsson (83), Olof Mård, Dardan Mustafa, Jacob Hjelte, Erik Olsson, Sasa Sjanic (mv).

Utvisning: LSK: David Johannesson.

Varningar: LSK: Steven Old, Jonas Lindberg, Niklas Andersen. Gefle: Robin Nilsson, Anders Bååth, Jonas Lantto, Jesper Florén, David Fällman.

Domare: Michael Lerjéius, Skövde.