Caroline Seger är besviken efter beslutet.
Caroline Seger är besviken efter beslutet.

Gamla Ullevi nobbade damlandslaget

ANNONS
|

- Det blir så tydligt. Inte ens på vår hemmaarena går landslaget före herrfotboll, säger landslagsstjärnan Caroline Seger.

Den 25 april 2009 invigdes Gamla Ullevi som damlandslagets nationalarena. Brasilien och Marta, världens bästa spelare stod för motståndet, och Göteborgs kommunledning var stolta över landslagets val av hemmaplan.

- Vi är glada över att ha nått den här överenskommelsen och tror att vi därmed kan skapa ett ökat intresse för damfotbollen i Göteborg. Vi är övertygade om att det kommer att bli bra både för oss och damlandslaget, förklarade Göran Johansson, före detta kommunalråd i Göteborg.

Tre år senare har det inte blivit så många fler matcher för Sverige på nationalarenan. Av 49 landskamper (inklusive EM- och VM) har bara sex av dem spelats på Gamla Ullevi. Den senaste var i juni förra året. Trots Sveriges VM-framgång så arrangerades inte en enda landskamp i Sverige på tio månader. Den första genomfördes förra helgen i Malmö. En landskamp som Sveriges nationalarena – Gamla Ullevi – valde att tacka nej till.

ANNONS

- Tyvärr kom frågan för sent, herrarnas allsvenska program var redan spikat. Vi har 17 allsvenska matcher på sju veckor och det fanns en risk att gräset inte skulle hålla, säger Jonas Georgsson, arenachef på Gamla Ullevi.

Samtidigt menar Georgsson att det är bra för svensk damfotboll att matcherna sprids.

- Ingen arena i världen har så många matcher under en säsong som vi har; Alliansen (IFK Göteborg, Gais och Öis), damlandslaget och Gothia Cup.

Men ni valde bort damlandslaget?

- Det är en tolkningsfråga. Vi vill verkligen att Sverige ska spela sina matcher i Göteborg, men av erfarenhet vet vi att underlaget inte håller.

Var det ett felbeslut att bli nationalarena för svensk damfotboll?

- Absolut inte, men den här gången passade det inte.

Landslagets före detta lagkapten Caroline Seger har svårt att förstå Georgssons argument.

- Jag tycker det är konstigt och framför allt tråkigt. Vi sliter definitivt inte mer på Gamla Ullevis gräs än vad herrspelarna gör, fortsätter Seger som gärna diskuterar damfotbollens värde 2012.

- Det var ju ganska uppenbart att vi inte var välkomna till Swedbank Arena i Malmö heller. Nu fick vi spela på Malmö Stadion för att herrarna skulle få plats i den nya arenan, samtidigt så lockade vi bara 2 073 personer. Produkten är bättre, vi har fått framgång, men varken vår nationalarena eller publiken är speciellt intresserade av det vi gör.

ANNONS

2009:

25 april: Brasilien (landskamp)

23 september: Belgien (VM-kval)

2010:

19 juni: Tjeckien (VM-kval)

23 juni: Azerbajdzjan (VM-kval)

11 september: Danmark (VM-kval)

2011:

16 juni: Mexiko (landskamp)

ANNONS