Gais och LSK delade rättvist på poängen

|

Ljungskile: 0

Gais: 0

0–0 var ett logiskt resultat i mötet mellan topplaget Ljungskile SK och bottenlaget Gais. I alla fall med tanke på hur det såg ut till slut på Skarsjövallen inför årets största publik (2 275). Det var till slut två lag som värdesatte en poäng mer än att satsa på att få tre.

Trots att Ljungskile SK inte har förlorat sedan den 8 maj hemma mot Hammarby, 0–1, var LSK-tränaren Tor-Arne Fredheim lite bekymrad efter matchen:

– Man ska väl vara nöjd med 14 matcher utan förlust. Men jag är inte riktigt nöjd. Det finns perioder i matchen då det kändes som vi är rädda att förlora. Det har varit den känslan i de tre senaste matcherna då vi har kryssat. Men det är många matcher kvar och vi får inte känna så nu, säger Ljungskiletränaren Tor-Arne Fredheim.

Det kunde faktiskt ha blivit förlust för tabelltvåan i superettan. Gais var ytterst nära att göra 1–0 i matchens slutskede. Gabriel Altemark-Vanneryr avslutade från nära håll, men LSK-målvakten Alex Horwath räddade med ansiktet.

– Det ska vi få vara glada för. Han ska ju göra mål där, betonar Jonas Lindberg.

Lindberg är en av tre ex-Gaisare som spelar i Ljungskile SK. De övriga är Markus Gustafsson och Jakob Olsson, samtliga var med från start mot sin gamla klubb. Lindberg sänkte Gais på Ullevi i fjol med en frispark som blev matchens enda mål. Den här gången hade han ett skott i stolpen. Närmare än så kom inte LSK. För första gången på tio matcher tvingades de lämna en match utan att göra ett mål.

- Vi startar bra i den andra halvleken, men vi har dålig fantasi och är väldigt stillastående, säger Lindberg kritiskt.

Gais var istället klart mer rörligt än tidigare under säsongen. Framför allt i den första halvleken. Då gick det undan i spelvändningarna. Nyförvärvet Ariel Lassiter och Hampus Andersson var löpstarka på kanterna, Adam Eriksson var ständigt spelbar i anfallet. Försvaret, med lagkaptenen Björn Andersson som dirigent, visade upp en helt annan trygghet än mot Gif Sundsvall för ett par veckor sedan.

Och i centrum stod Reuben Ayarna. Så sent som för en vecka sedan blev det klart med 28-åringen från Ghana. Han lämnade Gais 2012 efter fem säsonger i klubben. Efter en kort sejour i BK Häcken och ett års klubblöshet är han nu tillbaka i Gais – till supportrarnas stora glädje. Flera gånger skanderade de hans namn på Skarsjövallen. Under den första halvleken hade de också stor anledning att göra det. Med sina öppnande passningar var han regissören bakom Gais spel. Det märktes knappt att han var matchotränad.

– Det har visat sig att Reuben är i bättre fysisk form än vi trodde. Han började starkt och är en viktig pjäs för oss. I den andra halvleken hade han problem med en ljumske, vilket påverkade hans spel, säger Gaistränaren Per-Ola Ljung.

Gais möter Varberg hemma på lördag i nästa match.