Göteborg föll mot mästarna

Tre poäng hemma mot Limhamn senast – mot Linköping föll GFC tillbaka igen och förlorade med 0–1.

|

När Linköping och Göteborg FC möttes i svenska cupen slutade det med kryss. På måndagskvällen var det återigen dags för göteborgarna att ta sig an den regerande mästaren på bortaplan när den fjärde omgången i damallsvenskan skulle rundas av.

Då blev det tufft inledningsvis för gästerna.

I den 21:a minuten blev det nätrassel bakom Jennifer Falk, som fick chansen i bortamålet.

En långboll nådde Emma Lennartsson som i sin tur hittade fram med en passning och Nicoline Sörensen. Danskan tog en längre touch innan hon från nära håll, med full kraft, dunkade upp 1–0 i nättaket. Otagbart för Falk.

Det innebar tidigt andrum för Linköping, som var pressat på förhand och som redan efter tre omgångar valt att sparka tränaren Marcus Walfridson då klubben bedömt att fyra poäng på tre matcher inte var dugligt nog.

Press med ribbträff

Göteborg då? De inledde avvaktande, men när det väl började vaskas fram chanser var det, som så många gånger tidigare den här säsongen, Christen Press som höll sig framme och var aktiv.

Amerikanskan var nära att replikera snabbt på hemmalagets ledning när hon sprang i djupled och drog iväg en yttersida – men avslutet smet strax utanför.

Ännu närmare var det en stund senare.

Elin Rubensson peggade upp och slog ett väl avvägt inlägg, Press tryckte sig fram mellan mittbackarna och nickade stenhårt – men ribban var i vägen den gången och hindrade anfallaren från att pricka in femte målet på fyra matcher.

På tilläggstid i den första halvleken var det Elin Rubenssons tur att testa – men inte heller mittfältaren fick utdelning. Också Linköping hade ett par riktigt bra chanser att utöka ledningen innan paus, men skärpan saknades.

Linköping höll undan

I den andra halvleken var det GFC som inledde bäst. Utöver ett avslutsförsök från Christen Press skapade gästerna också ett par hörnor – men mönstret höll i sig, och det var fortsatt en nolla i målkolumnen.

Tiden tickade och när Göteborg väl skulle slutforcera blev det aldrig riktigt farligt. Undantaget ett par halvchanser var det få avslutsförsök från bortalaget.

Linköping höll undan och vann med 1–0. Därmed fortsätter Göteborg att blanda och ge. Efter det imponerande krysset borta mot Rosengård har det, utöver nederlaget i Östergötland också blivit en hemmaförlust mot Hammarby och en seger mot Limhamn.