Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

1/3

Gårdare varnar för fler uppgjorda matcher kommande säsongen

Kampen mot matchfixning inom svensk fotboll fortsätter – men inför den stundande säsongen kommer dock ett oroande besked.
– Vi kommer förmodligen ha ett antal matcher där slutresultat är uppgjorda, säger kriminalkommissarien Fredrik Gårdare.

April närmar sig med stormsteg – därmed även fotbollssäsongen och den allsvenska premiären. Inför den stundande säsongen ligger dock inte endast fokuset på det sportsliga – utan även om hur man ska motverka matchfixningsproblematiken.

Under tisdagen presenterade Riksidrottsförbundet, Brottsförebyggande rådet (brå) och företrädare för specialförbunden sin rapport "Motverka otillåten påverkan inom idrotten".

Något som får Fotbollförbundets ordförande Karl-Erik Nilsson, som dessutom har den inställda matchen mellan IFK Göteborg och AIK på närminnet, att vara optimistisk.

– Jag tror de här insatserna, och inte minst det fantastiska civilkurage som Kenny Stamatopoulos visade i fjol, det faktum att det diskuteras och debatteras gör det svårare för de som vill närma spelare och ledare i de här frågorna, säger han till Sportbladet.

"Vi kommer definitivt se uppgjorda element"

Någon som däremot är mindre optimistisk är Fredrik Gårdare, kriminalkommissarien som är ansvarig för aktionsgruppen inom polisen som arbetar mot de grovt kriminella som verkar i idrottsmiljö.

– Vi kommer definitivt se uppgjorda element och vi kommer förmodligen ha ett antal matcher där slutresultat är uppgjorda eller manipulerade på något sätt. Det är ställt utom allt rimligt tvivel, säger Fredrik Gårdare till Sportbladet.

Han utvecklar varför han tror att problemen kommer fortsätta:

– Det är så många nätverk och så stora pengar inblandade att de kommer inte sluta med det här bara för att vi göra åtgärder från fotbollen och polisens sida. Kanske kan vi se till att inte fler blir utsatta i år (mot tidigare år), säger han.

Fakta: Så ska RF förebygga kriminalitet

Riksidrottsförbundet listar ett antal nyckelfaktorer för att kunna förebygga och hantera våld och hot mot personer verksamma inom idrotten:

• Skapa en miljö där det är accepterat att lyfta dessa frågor och där man möts av lyhörda och respektfulla ledare som agerar i enlighet med dessa riktlinjer.

• Alla inom en idrottsorganisation ska veta vem man ska vända sig till (säkerhetsansvarig eller motsvarande) i nämnda frågor.

• Alla händelser, oavsett om det är ett brott enligt lagstiftarens mening eller förseelser som skapar en obehagskänsla, ska rapporteras till säkerhetsansvarig eller motsvarande.

• Samtliga brott ska polisanmälas, då en polisanmälan ofta är en förutsättning för att brottet ska kunna klaras upp, och för att gärningspersonen ska kunna gripas, men också för att förhindra nya brott. Det är dessutom ofta en förutsättning för att den drabbade ska kunna ta tillvara sina rättigheter.

• Polisanmälan ska göras av idrottsorganisationens säkerhetsansvariga eller motsvarande i dialog med den drabbade.

Källa: Riksidrottsförbundet.

Mest läst