Göteborgs Nya Arena ska locka hela familjen

ANNONS
|

Det privatfinansierade 920-miljonerprojektet på Kviberg med invigning i juli 2015 går under devisen Göteborgs nya idrottscentrum och syftar primärt till att bli ett familjens utflyktsmål.

– Pappa kanske åker skidor, mamma går på gymmet och barnen spelar fotboll. Eller springer, säger initiativtagaren, byggherren och delägaren Ola Serneke, vd för Serneke Group.

IFK Göteborg är en av hyresgästerna och delägare i Änglagårdsskolan som precis som Aspero Idrottsgymnasium flyttar sin verksamhet till Kviberg och den totalt 45300 kvadratmeter stora och höstfärgade byggnaden.

Dessutom förverkligas Roger Gustafssons dröm från 1998 om ungdomsakademi för fotboll i en fullskalig inomhushall.

– Ute i Europa spelar ungdomar bra matcher i nio månader, vi bara halva tiden. Nu får vi samma möjlighet – hela året. Och dessutom bjuda in spelare och klubbar och skapa en regional akademi, säger Blåvitts förre guldtränare.

ANNONS

Nyckeln till en balanserad driftsekonomi är det stora antalet verksamheter/hyresgäster. Hotell, gym, sportaffär, skolor, idrottsklinik, restaurang och skidvåning. I framtiden tennishall, bordtennis och klättring. Sedan tidigare strandvolleyboll. Intresserad föreningar bokar via Göteborgs Idrotts- och föreningsförvaltning även tider i de två idrottshallarna.

Blåvitts A-lag planerar i utgångsläget att utnyttja Göteborgs Nya Arena under vinterhalvåret. Exakt plan är inte klar. Det kan bli aktuellt att arrangera och delta i inomhusturneringar mot norska, danska, finska och tyska lag.

Konstgräsplanen uppfyller alla Uefas krav och läktarna har en kapacitet om 4000 åskådare.

Våningen under fotbollsplanen ligger den så kallade skidtunneln, eller skidvåningen, om totalt 10000 kvadratmeter tempererad till mellan två och fyra minusgrader.

– Två klassiska spår och ett fristil. Med möjlighet att fortsätta utomhus på trekilometersslinga. Vi har köpt en snömaskin för 19 miljoner, säger Ulrika Sandford, marknadsansvarig för arenan hos Serneke.

Norkampen, en skidsportens motsvarighet till friidrottens Finnkamp, planeras i både längdskidor och skidskytte, där själva skjutvallen hamnar på kortsidan i fotbollshallen. Nästa höst planeras en olympisk prova-på-dag ihop med IOK.

Ola Serneke:

– Min förhoppning är att bidra till folkhälsa och integration. Att folk som bor i närheten tar sig ned till Kviberg och aktivt utövar idrott.

ANNONS

Invigning: Juli 2015.

Byggbudget: 800 miljoner kronor.

Ägare: Serneke, Prioritet Finans och Mattssonfamiljen.

Vad: Fullstor konstgräsplan för fotboll inomhus, två idrottshallar, skidtunnel, gym, hotell, restaurang, sportaffär, idrottskadeklinik, skolor.

ANNONS