Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

    Den här artikeln ingår för dig som är kund.

    Fransk mat duger inte för svenska fans

    Det franska köket är ett av de mest omtalade. Men de svenska fotbollsfansen verkar inte imponerade av matkulturen i Frankrike. Över 150 000 portioner svensk mat fraktas från Skåne till Camp Swedens bas på den Franska Rivieran.

    Det är inte sällan som Frankrikes matkultur och det franska köket hyllas. Men för det svenska fotbollslandslagets supportrar duger inte landets kokkonst. När EM avgörs i Frankrike kommer tusentals svenska fans att befinna sig i värdlandet. Flera av dem kommer att bo på Camp Riviera, utanför Nice, de svenska supportrarnas största knutpunkt under mästerskapet. 

    Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

    Och de blågula fansen som ska bo på den franska sydkusten verkar inte riktigt kunna släppa Sverige och den svenskproducerade maten. För lagom till supportrarnas ankomst kommer 100 pallar "svensk mat", finnas på plats.

    Nyligen lämnade två fullpackade lastbilar skånska Åstorp för att ta sikte på syd-Frankrike och Camp Riviera. Maten som transporteras kommer ifrån storköksförsäljaren Hyllinge Cash. Patrik Christophersen är storkökschef på företaget.

    – Långtradarna är packade med frukost, lunch och till en à la carte-meny. Det är alltifrån ananaskonserver, hamburgare, pulled pork, choklad, frusen torsk, lasagne och majonäs, säger han till SVT. 

    Och inte nog med att maten, som väntas räcka över gruppspelet, fraktas från Sverige till Frankrike. Dessutom kommer det vara svenska kockar på plats som tillagar maten. Men varför man väljer att skicka den svenska maten de många milen till Franska Rivieran kan inte Patrik Christophersen ge något riktigt bra svar på.

    – Man har nog velat säkerhetsställa att volymen mat blir rätt, att maten räcker till alla under hela den tiden. Dessutom vill man väl säkert kvalitetssäkra, att det blir hundra procent kvalitet, säger Patrik Christophersen till SVT.

    Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.