Fotbollsagenter larmar om maffiametoder: "En jävla djungel"

ANNONS
|

Polisen gick nyligen ut och varnade för att tungt kriminella gett sig in på marknaden och använder sig av rena maffiametoder. En bild som delas av de agenter GP talat med.

Men ämnet är mycket känsligt. GP har varit i kontakt med drygt en handfull svenska agenter och medan några inte vill medverka alls vill övriga vara anonyma. En ber att få använda en app där samtalen krypteras istället för vanlig telefoni, eftersom ”man inte vet vad de har för metoder”.

Han syftar på dem som kallar sig agenter, rådgivare eller förmedlare och som inte drar sig för att använda brottsliga metoder för att tjäna pengar på spelare och övergångar inom fotbollen.

ANNONS

– Mutor och tvättade pengar har funnits ett tag, men nu är det riktiga gäng som går in och försöker livnära sig på det här. De skiter fullständigt i var de här killarna hamnar någonstans, de vill bara göra sina pengar. Det har blivit värre, fråga bara klubbarna om alla mellanhänder och löst folk som ska vara med och deala. Det är ett gissel och ett problem som bara kommer eskalera om inte förbundet gör något åt det, säger en agent.

"Vet många agenter som blivit hotade"

Det är stora pengar i omlopp. Och agenter tycks ta en allt större del av kakan vid spelartransfers, vilket gör att en ”investering” i en ung talang kan bli värd det mångdubbla om bara ett par år. Det talas i branschen om att spelare i 13,14-årsåldern fått hundratusentals kronor i kontanter för att ansluta sig till en ”rådgivare”.

– Problemet är att man går så långt ner i åldrarna och försöker komma åt de här spelarna och deras familjer som varken har kronor eller ören på banken. På så sätt låser de in dem, och har dem säkrade. Och är det kriminella gäng så är de kanske väldigt rädda för att lämna om de skulle vilja det.

Har du själv hotats?

ANNONS

– Nej, men det skulle inte förvåna mig om det händer snart också. Jag vet många agenter som har blivit hotade. Det är ett problem och kommer bli ett ännu större problem.

Spelarna, inte minst de unga talangerna, är hett villebråd och metoderna för att locka över dem till sitt ”stall” är inte bara moraliskt tveksamma utan i många fall direkt brottsliga.

– Det finns vissa agenter som köper sina spelare. Det är dyrbara gåvor, klockor eller ett kuvert med pengar, eller till och med en bil till farsan. På så sätt lockas de att skriva på, och sedan vänds det emot dem när de försöker komma loss. Jag vet flera spelare som har råkat ut för det. Jag har pratat med dem, men det går inte att bevisa för ingen vågar säga något, säger en annan agent GP talat med.

En tredje agent konstaterar att de spelare som knyts upp kan vara allt från unga talanger på landsorten till spelare på högsta elitnivå.

– Det drabbar ju spelarna och det är obehagligt för hela fotbollens skull. Det är frustrerande för alla.

Hur ofta stöter du på det här fenomenet?

– Det är snudd på en del av vardagen sedan kanske två år tillbaka. Det är ofattbart att det pågår och kan inte få hålla på länge till, säger han.

ANNONS

"Det är en jävla djungel"

Flera andra delar den känslan. Och att polisen nu tillsatt resurser för att få bukt med problemen välkomnas – även om de agenter som GP talat med tvekar till att en förändring verkligen kan ske så länge ingen vågar prata. En viss uppgivenhet träder fram.

– Jag började att jobba med det här för att bidra till framgång för spelarna, för att sätta det sportsliga först och jobba långsiktigt. Nu konkurrerar man inte på samma villkor längre, säger en agent.

– Det har kommit in fel människor som tar hand om spelare. Förbundet måste agera mot det här, det behövs mycket mer kontroll. Mycket mer. Usch, du anar inte, det är en jävla djungel, säger en annan.

ANNONS