Fotbollförbundet överklagar NMR-demonstration

Svenska Fotbollförbundet överklagar Förvaltningsrätten i Göteborgs beslut om att nazistiska Nordiska Motståndsrörelsens, NMR, demonstration ska avslutas vid Gamla Ullevi. Detta då Gais gratismatch mot Brommapojkarna har avspark bara en timme senare.

ANNONS
|

Som GP tidigare har rapporterat om undersökte Svenska Fotbollförbundet, SvFF, möjligheten att överklaga förvaltningsrättens beslut om en förändrad demonstrationsväg för NMR:s demonstration. Vid lunchtid på onsdagen skickade förbundet in en överklagan till Kammarrätten i Göteborg för att förändra beslutet och flytta avslutningen av demonstrationen från Gamla Ullevi.

– Vi vill överklaga för att vi ser beslutet och de konsekvenser det här kan få. Det kan innebära att de som ska besöka fotbollsmatchen känner sig hotade och stannar hemma. Vi är oroade för vad som kan hända, säger SvFF:s generalsekreterare Håkan Sjöstrand.

Han utvecklar hur SvFF har resonerat:

– För det första så tycker vi att det är direkt olämpligt att det här arrangemanget sker i anslutning till matchen. Risken för stökigheter och motdemonstranter är uppenbar.

ANNONS

"Vi står för allas lika värde"

Svenska Fotbollförbundet vill med överklagan markera mot demonstrationen och de åsikter som deltagarna har.

– Vi och Gais står för allas lika värde och att alla ska vara välkomna oavsett härkomst. Det kan man inte påstå att den här grupperingen skriver under på. Det här arrangemanget bestrider allt vad svensk fotboll står för.

Förbundet överklagar

Det är SvFF – och inte Gais – som står som överklagande part i målet. Förbundet jurister kom fram till att förbundet som arrangör har rätt att överklaga.

– Vi hoppas att man från myndigheterna tänker om och gör rätt och beaktar fotbollen och klubbarnas intressen i det här. Om det leder till ett prejudikat som kan gynna svensk fotboll och idrottsrörelsen blir ingen gladare än vi, säger förbundets chefsjurist Anders Hübinette.

I Gais-lägret uppskattas stödet från förbundet.

– Vi är nöjda över att de har tagit ett stort ansvar i frågan och vi är väldigt tacksamma för det. Sedan får vi se hur utfallet blir, men det här är ju åtminstone en markering från fotbollens sida att man inte nöjd med hur det här har hanterats, och det är nog så viktigt. Sedan kommer vi få förhålla oss till oförändrade förutsättningar om det blir så ändå, men det tar vi när vi har fått besked, säger Gais klubbchef Erik Bergkvist.

ANNONS

Förbundets säkerhetschef Martin Fredman understryker att risken för oroligheter utanför Gamla Ullevi är stor med nuvarande demonstrationsväg.

–Det finns väl ingen som inte tror att det är hög risk för ordningsstörningar på alla platser den här demonstrationen passerar och definitivt på slutplatsen, säger han.

ANNONS