"Fotbollen har blivit bättre på självrannsakan"

Fotbollssupportrar 2016 vill göra mer än att heja fram sitt lag till tre poäng och minnas gamla segrar. De vill ta ansvar för samhället.

ANNONS
|

– Det är inte politik, det är bara sunt förnuft att alla ska vara lika mycket värda, säger Oskar Ängermark, som tillsammans med andra Öissupportrar gjort en film som betonar klubbens – och stadens – sociala ansvar.

Så kallade supporterinitiativ har alltid varit en del av fotbollen och de senaste åren tycks de ha fått större kraft, spridning och djup än någonsin tidigare. När flyktingkatastrofen var som mest uppmärksammad hösten 2015 syntes banderoller med ”refugees welcome” över läktare världen över och i Göteborg tog klubbarna – och dess supportrar – ansvar genom att bjuda in flyktingar i sin verksamhet.

ANNONS

En som vet vad fotbollen kan betyda, utöver det sportsliga, är Betlehem Isaak. Hon är dotter till den fängslade journalisten Dawit Isaak och står för berättarrösten i Öis-supportrarnas senaste programförklaring – filmen En enda känsla.

”Jag vill vara mångfald, framåtanda, kärlek, ambition och sammanhållning” säger hon i filmen.

– Öis har engagerat sig för min pappa och fotboll är en sport där människor från olika bakgrunder och stadsdelar engageras och har ett hjärta för samma grej. Det är fotbollen för mig, säger Betlehem Isaak.

Vad har stödet från Öis betytt för dig?

– Väldigt mycket. Det är ju vanliga människor som stöttat oss, inte bara ”PK-eliten”. På så vis är det väldigt glädjande att de supportat min pappa och min familj.

Oskar Ängermark och Felix Jonsson, två mycket aktiva Öis-supportrar, håller med om att sport bör handla om mer än mål och passningar.

– Det är så här idrottsrörelsen ska funka. Egentligen är det inget nytt, det har ju legat folk i källare och målat tifon i evigheter. Det är en stor, ideell folkrörelse. Därför är det ansvar som supportrar nu tagit helt naturligt, säger Felix.

ANNONS

Stadens stora klubbar har alla gjort insatser för att stötta utsatta på olika sätt, allt ifrån flyktinghjälp till insamlingar för Gatans lag och hbtq-kampanjer. Det har nästan blivit som en tävling mellan de olika lagens supportrar – en tävling som pågår utanför fotbollsplanen och där inga förlorare utses.

– Det är väl framför allt de senaste fem åren som det här arbetet börjat integreras på riktigt och det är viktigt att det är så. En klubb är inte bara dess spelare och styrelse, utan alla som är medlemmar och alla som tittar på matcherna, säger Oskar Ängermark.

Vill ni förändra bilden av Öis?

– Egentligen inte, vi vill snarare förmedla budskapet klart och tydligt. Det handlar om hur Öis bidrar till att göra Göteborg till en bättre och mer inkluderande plats, säger Ängermark.

Felix Jonsson blev på allvar engagerad i Öis efter konkursen 2011. Ekonomin var i botten och alla goda krafter behövdes. Felix kände att han kom närmare klubben i en tid av kris. I dag ser han en positiv utveckling bland svenska supportrar.

– Fotbollen har blivit bättre på självrannsakan. Visst, det finns fortfarande skit som homofobi och rasism på en del ställen, men supporterrörelsen är bra på att uppmärksamma problemen.

ANNONS

Han ser gärna att klubbar tar ännu större ansvar i sociala frågor.

– Det räcker inte att bjuda några flyktingar på match, det handlar om en inkludering av hela klubben. Och då måste det finnas representation på de styrande posterna också. Vita, äldre män med mycket pengar tenderar ju att ta hand om de positionerna, säger Felix.

Oskar Ängermark om supportrarnas ökande engagemang – som ibland leder till stormiga årsmöten:

– Fler människor har ett kritiskt öga till det som sker i ens klubb. Det blir en bredare diskussion än bara vilken startelva man vill se. Och det är bara positivt.

Varför tror du att just fotbollen tagit så stort ansvar i exempelvis flyktingfrågan?

– Det är en så universell sport, den finns överallt och de flesta tycker att det är rätt kul att kolla på. Då blir det en väldigt bra väg in i samhället, ett sätt att integreras. Folk har tvingats fly hit, och så länge de inte har möjlighet att flytta hem så ska vi underlätta för dem så mycket vi kan säger Ängermark.

Han driver själv frågan om ”Sospeso-biljetter” – ett system som gör att den som köper en matchbiljett kan lägga till en slant och på så viss skänka en biljett till någon som inte har möjlighet att köpa själv. Ett av många initiativ som gör att fotbollssupportrar går i bräschen för det svenska arbetet med integration.

ANNONS

– När gemene man pratar om supportrar så handlar det ofta om pyroteknik, och det är tröttsamt för alla. Men vi lägger ner otaliga timmar på att göra det så bra som möjligt för andra och jag hoppas det lyser igenom, säger Felix Jonsson.

ANNONS