Fhager: Ingen risk att Kina dränerar svensk fotboll

Gustav Svenssons övergång till Kina och Guangzhou R&F FC för fem miljoner retade upp många i Sverige som tycker det var för dåligt betalt. – Det här är snarare en rekordtransfer för en defensiv spelare i den åldern, säger advokaten Carl Fhager.

ANNONS
|

Landslagsmittfältaren var lysande för IFK Göteborg under säsongen och slog sig in i Erik Hamréns landslag. Gustav Svensson fick speltid mot Danmark i playoff till EM samt var en kugge under januariturnén. En turné han lämnade i förtid för att flyga till Kina och skriva på för sin nya klubb. En flytt som delat stora delar av fotbollssverige – ena halvan tycker att det är ett spännande äventyr medan andra halvan inte förstår vad han gör där – och att det är för dåligt betalt.

– Jag har frågat på Twitter och vi har pratat om det här inom företaget. Det här är nog den dyraste transfern för en defensiv spelare i den åldern från Sverige, säger Svenssons rådgivare och advokat Carl Fhager och fortsätter

ANNONS

– Sedan kan givetvis det sportsliga värdet för klubben vara större än den övergångssumma man kan få.

Fhager är en av de svenska rådgivare som har bäst koll på den kinesiska marknaden. Han har varit inblandad i flera övergångar, bland annat den som Tobias Hysén gjorde till Shanghai. Han anser att den kinesiska marknaden snarare är en möjlighet än ett hot mot svensk fotboll.

– Det här innebär att svenska klubbar kan sälja spelare en gång till - om man vill. Titta på Gustav som Blåvitt säljer för andra gången, eller på Bangura i AIK som de har sålt flera gånger. Det hade inte gått utan Kina. Blåvitt hade aldrig fått lika mycket pengar nu om Gustav hade gått till Turkiet eller Italien. Det här är en unik möjlighet för både spelare och klubbar. I tider av förändring gäller det - som i alla branscher - att anpassa sig och se möjligheter.

Vad säger du om kritiken mot spelarna som flyttar?

– Många som kommer med kritik har aldrig varit i Kina eller de städer dit spelarna flyttar. Hade de besökt Guangzhou så hade de blivit helt stumma. Jag blev chockad. Det är som Shanghai fast lite mindre, lite grönare, säger Fhager.

ANNONS

– Jag har haft sköna dagar här och nu känner jag mig verkligen lättad. Jag blev positivt överraskad av staden. Den känns väldigt internationell, sa Gustav Svensson efter att kontraktet var påskrivet.

De kinesiska klubbarna har en stor plånbok att gräva ur och därmed en möjlighet att betala bra för spelarna de vill ha. Det i kombination med att många svenska klubbar har en dålig ekonomi gör det lite lättare.

– Sen är det upp till klubbarna att säga ja eller nej. Att skaffa sig den ekonomin som krävs för att kanske nobba ett bud. Men den asiatiska marknaden är på gång, Kina växer, Japan, Indonesien och Thailand växer också.

Vilken liga är starkast i Asien?

– Den japanska har varit starkast sportsligt men det finns överlägset mest pengar i Kina och den ligan är nu störst och starkast. Nu när vi var där så värvade en klubb i andraligan en brasiliansk landslagsspelare för 30 miljoner Euro.

Vad tittar kineserna på när de värvar spelare?

– CV! Det är väldigt viktigt! Är du anfallare så måste du göra mål regelbundet. Landskamper är också viktigt. De är väldigt noggranna med vilka spelare de vill värva eftersom de har regler kring hur många utlänningar det får finnas. Nu är regeln fem utlänningar varav en måste ha ett asiatiskt pass, säger Fhager och fortsätter.

ANNONS

– Så att Gustav fick den här chansen betyder att han har gjort en väldigt bra säsong. Men hade han inte slagit sig in i landslaget så hade nog chansen inte kommit.

Det finns ingen risk att kineserna dränerar den svenska marknaden?

– Absolut inte! De vill värva landslagsspelare eller spelare på gränsen till landslaget. Med begränsningen av antal utlänningar så kan de inte värva vem som helst. Undantagsvis kan spelare på lägre nivå få chansen men då är det i 2:a divisionen.

ANNONS