"Första kvarten är det alltid anstormning"

ANNONS
|

Namnet Tofiq Bähramov klingar kanske inte bekant i varje fotbollsintresserad persons hjärna. Men den förre fotbollsspelaren och linjemannen från Azerbajdzjan har faktiskt en viktig plats i fotbollshistorien och borde få fler hjärnklockor att ringa.

I VM-finalen 1966 var det han som med en distinkt vinkning på linjen signalerade till huvuddomaren Gottfried Dienst att Geoff Hurst skott var över mållinjen. England vann tillslut finalen mot Västtyskland med 4–2 och tog sin hittills enda internationella titel. Utan en linjeman från Azerbajdzjan hade de kanske fortfarande varit helt titellösa.

Samma startelva

IFK Göteborgs träning på stadion som bär hans namn hölls i behaglig, knappt 30-gradig värme under starkt strålkastarljus. Himlen i Baku var becksvart redan vid klockan åtta lokal tid. Passet innehöll till en början lugnare övningar men efter trekvarts uppvärmning tog spel vid. Om man ska döma av laguppställningarna under det halvplansstora spelet blir det samma startelva som i den första matchen lagen emellan.

ANNONS

Tofiq Bähramov kommer inte vara på plats på i kväll. Det kommer däremot Mads Albaek vara. Dansken vilades mot Hammarby i helgen men lär tillsammans med Sören Rieks och Tobias Hysén vara tillbaka i startelvan.

– Jag kunde ha spelat mot Hammarby också men det var sjukgymnast Larsson (Fredrik) och tränarteamet som hade en dialog där, säger Albaek.

Hysén och Mikael Boman bildar återigen anfallspar – och utgör spetsen på den elva som med största sannolikhet se på pricken likadan ut som den som Jörgen Lennartsson matchade på Gamla Ullevi.

Vill stå emot anstormning

Truppen som flög till Baku är fri från skador och Jörgen Lennartsson har bara att välja vilken elva som bäst kan stå emot den azeriska attackvåg som han förväntar sig ska komma.

– Första kvarten är det alltid anstormning från hemmalaget, då blir det viktigt att stå emot. Vi är inte intresserade av att vinna possession, vi är intresserade av att gå till gruppspel. Samtidigt är det viktigt att vi får perioder med längre bollinnehav, säger han.

I första mötet lagen emellan pressades IFK Göteborg tillbaka och framförallt den första kvarten hade Karabach i stort sett fullständig kontroll över bollinnehavet. När dubbelmötet nu ska avgöras vill Blåvitts tränare se en högre press.

ANNONS

– Det blir viktigt att inte hamna för långt ner i planen. Vi kommer försöka gå för att göra ett mål, gärna i första halvlek. Vi kommer inte spela för att gå vidare på 0–0, det finns inte på världskartan, säger han.

ANNONS