Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Bild: LGBTI Intergroup/Bildbyrån

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Förbundet stoppar regnbågsfärgade skosnören

  De svenska spelarna kommer inte få använda regnbågsfärgade skosnören under fotboll-VM - det beskedet ger Svenska fotbollförbundet under onsdagen.
  – Det är svårt för oss att delta i alla olika initiativ, säger generalsekreteraren Håkan Sjöstrand till Sportbladet.

  Samtliga av de 32 landslagen som åkt till Ryssland för att spela VM hade fått regnbågsfärgade skosnören - något som ska ha skickats ut av Europaparlamentets inofficiella HBTQ-grupp.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  Något som Sveriges lagkapten öppnade för att använda.

  – Det vi kan och det vi står för ska vi stå upp för. Det tycker jag att vi gör bra, både för egen del och som landslag, säger Andreas Granqvist och fortsätter.

  – Det är många som ser upp till oss och det vi kan stå upp för ska vi stå upp för. Det tycker jag att vi gör på ett bra sätt.

  SvFF stoppar

  Men några regnbågsfärgade skosnören blir det inte - SvFF har satt stopp för de planerna.

  – Svenska fotbollförbundet tycker olika symbolhandlingar är viktiga och det är självklart viktigt för oss att visa vad vi står för, men det är också svårt att delta i alla olika initiativ och intressen som kommer till oss – även om det handlar om viktiga frågor, säger generalsekreteraren Håkan Sjöstrand till Sportbladet.

  Beslutet har tagits av Sjöstrand, Svenska Fotbollförbundets ordförande Karl-Erik Nilsson och landslagschefen Lasse Richt.

  Vill fokusera på det sportsliga

  Sjöstrand berättar att man har ett samarbete Civil Right Defenders och att är medvetna om att HBTQ-grupper är utsatta i Ryssland, vilket man tar avstånd från.

  – Men vi måste också få ha fokus på det vi är här för att göra i VM, den sportsliga prestationen – framförallt så här nära premiärmatchen och framförallt när vi spelar. Då kan vi inte koppla på massa nya initiativ och därför kommer vi inte nu att byta ut våra skosnören mot de regnbågsfärgade.

  Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.