Drömstart på VM för Sverige efter straffmål

Sverige hade inte vunnit en premiärmatch i VM sedan 1958. Den sviten såg Andreas Granqvist till att slå hål på när han satte matchens enda mål mot Sydkorea.

|

Teddy Lucics röda kort mot Tyskland och Lukas Podolskis dubbla fullträffar och så var VM 2006 över för svensk del. Nu 4 373 dagar senare var det Sydkorea som stod för motståndet istället.

Senast Sverige förlorade en VM-premiär? Jo, det var under VM 1990 när Brasilien vann med 2-1.

Senaste segern i en VM-premiär? Jo, den var 1958 mot Mexiko med 3-0.

Matchen mot Sydkorea var på förhand måstematchen som Sverige var tvungna att vinna. Då tvingades Janne Andersson till en sen förändring då Victor Nilsson Lindelöf insjuknat och Pontus Jansson fick kastas in i startelvan.

Väl på plan? Jo, Sydkorea började klart bäst och tryckte stundtals tillbaka det svenska laget som hade svårt att få kontroll på bollen. Men efter dryga kvarten blev det desto bättre när Andreas Granqvist visade vägen.

Lagkaptenen gav sig iväg på en offensiv utflykt och väggspelade med Marcus Berg och var sånär att peta in bollen bakom Jo Hyeonwoo.

Just, Hyeonwoo skulle stå i vägen igen. Ola Toivonen hittade fram till Marcus Berg och hela den svenska klacken inklusive bänk i Nizjnij Novgorod trodde att det skulle bli mål. Men på något sätt lyckades den koreanske målvakten stå i vägen.

– Vi börjar svagt de tio första minuterna med mycket boll, men de skapar ingenting. Sedan har vi fyra-fem jättelägen. Vi kämpar och krigar och får straffen och sedan är det kriga ända in i slutet. Vi står för det här, säger Andreas Granqvist till SVT.

Huvudfiguren i den första halvleken var annars domaren Joel Aguilar från El Salvador som dömde frispark efter frispark och spelarna i de två lagen blev allt mer irriterade. Mest irriterat bland svenskarna blev det när Ola Toivonen gick omkull i straffområdet och Aguilar friade - något som visade sig vara rätt beslut.

I den andra halvleken skulle dock den sydkoreanske målvakten få kapitulera. Detta när Viktor Claesson revs ned, domaren friade till en början trots stora svenska protester men efter ett VAR-beslut så fick Sverige straffen.

En straff som Andreas Granqvist var iskall på och gjorde matchens enda mål.

– Det gäller bara att mentalt ställa in sig på att sätta den. Jag var rätt säker, jag hade bestämt mig var jag skulle lägga den. Målvakten gick ganska tidigt, det var skönt, säger Andreas Granqvist till SVT efter matchen.

Ett mål som innebär premiärseger för Sverige och ett drömresultat samt första VM-segern i en premiär sedan 3-0-segern mot Mexiko 1958.

– De svenska spelarna är väldigt långa, vi hade förberett oss en hel del att spela mot långa spelare. Efter första halvlek kände vi att vi hade anpassat oss efter att de är så långa. Det var tråkigt att det blev straff, konstaterade den sydkoreanska förbundskaptenen efter matchen.