Experten: Så fungerar matchfixning

Fenomenet matchfixning har nått svensk fotbolls finrum. Men hur går det egentligen till när en match försöker göras upp? Och vilka är det som ligger bakom? – Det är löst sammansatta nätverk som använder brottslighet som sitt huvudsakliga verktyg, personer som inte drar sig för att använda sitt våldskapital, säger Riksidrottsförbundets matchfixningssamordnare Johan Claesson.

ANNONS
|

Matcher i superettan och i flera av de lägre divisionerna i Sverige har varit uppe för granskning, men fram till nu har aldrig tidigare ett så meriterat möte somIFK Göteborg-AIK varit utsattför ett försök till så kallad matchfixning.Riksidrottsförbundets samordnare mot matchfixning, Johan Claesson, har arbetat med fenomenet under lång tid. Han är inte förvånad över att problemet nu har nått fotbollens finrum.

– Ur matchfixarnas synvinkel är det naturligtvis attraktivt att komma så högt upp som möjligt i seriesystemet.Spelmarknaden omsätter mycket pengar på en superettan-match, men det är inte samma somvad som omsätts på en match mellan IFK Göteborg och AIK. Risken är större vid sådana matcher, men chansen att tjäna stora pengar blir också större.

ANNONS

Claesson har granskat otaliga fall som har varit misstänkta och han reser ständigt runt i Sverige och informerar spelare, domare, ledare och klubbar om fenomenetoch hur man på bästa vis ska handskas med problemet om man utsätts. Han har insyn i vad det är för typ av personer som sysslar med matchfixning och han känner till hur personerna arbetar för att få kontakt med spelarna.

"Försöker skapa en vänskapsrelation"

– Ett alternativ är att matchfixarna fysiskt rör sig i spelarnas vardag. De kan hänga på fik där spelarna är, de kan röra sig runt träningsanläggningarna. Ett annat alternativ är att man tar kontakt via sociala medier,Facebook eller Instagram. Syftet i början är nästan alltidatt bygga en vänskapsrelation med spelaren, man ger gåvor eller på annat sätt försöker närma sig. De grova hoten och våldet kommer oftast inte förrän senare.

Vad är det för typ av människor som sysslar med det här?

– Det finns olika typer av matchfixningscase. Men ofta handlar det om externa aktörer, folk utanför idrotten, som har tagit kontakt med en spelare. Kriminella nätverk, organiserad brottslighet, som använder det här för att tjäna pengar.

Han utvecklar:

– Utifrån den utredning som brottsförebyggande rådet har gjort rör det sig mer om löst sammansatta nätverk, inte alls typ som Hells Angels-strukturen. Det är nätverk som har använderbrottslighet som sitt huvudsakliga syfte. Exempelvis genom att använda sig av narkotikahandel och att de då har sett det här som en lika bra ingångatt tjäna pengar. Matchfixning kan även vara ett sätt att finansiera eller tvätta pengar från smuggling. Det är inte liksom så att det är italienska maffiabilden, inte här i Sverige.Det är mer kriminella gäng, som exempelvis finns i vissa förorter. Nätverk som har sin grund i att man har växt upp tillsammans eller att man kommer från samma område eller har samma bakgrund. Däremot finns det ibland kopplingar till mer maffialiknande rörelserinternationellt.

ANNONS

Är det oftast en spelare man tar kontakt med eller är det flera?

– Ofta vill de ju ha flera spelare, för att ha större chans att lyckas. Men annars tar de spelare som har positioner där de enkelt kan påverka utgången på matchen, som målvakt eller mittback. Men det är ofta inte de hardcore-kriminella som tar kontakt med spelaren, utan det kanske sker via någon person som spelaren känner förtroende för sedan tidigare. En typ av mellanhand. Och om det är så att matchfixarna vill ha flera spelare brukar de välja en spelare som blir en form av "projektledare". Sedan blir den personens uppgift att få med fler spelare.

"Har fått se prov på dödshot"

Skulle en spelare avstå ett erbjudande, eller vilja dra sig ur en överenskommelse, är det inte ovanligt att det förekommer hot och även fysiskt våld från matchfixarnas sida.

– Det rör sig ofta om förtäckta hot, otillåten påverkan. Att det dyker upp tre grova snubbar i huvtröja utanför träningen är inget hot enligt brottsbalken, men det kan vara tillräckligt för att påverka en spelare. Så det är en variant att man använder sig av det.Sedan har vi också sett prov på där dödshot och hot mot familjemedlemmar. Internationellt har vi också fått se spelare som har blivit fysiskt angripna.

ANNONS

Upplever du att det här problemet ökar?

– Tittar vi på antalet misstänkta fall som vi granskar, så ser vi att dethar varit ett ganska stadigt antal fall de senaste tre-fyra åren. Det har legat på ungefär samma nivå 2014 som 2016. Sedan vet man inte om det är så att det är fler som har vågar berätta nu eller om matchfixarna har blivit skickligare och att de kommer undan, det är svårt att säga.

För att motarbeta matchfixning hoppas Claesson att det snart ska bli en förändring i lagstiftningen, att det ska finnas en lag som tillämpas vid sådana fall. En spelutredning är på remiss, men när en ny eventuell lag kan träda i kraft är inte klart.

– Vi får se, men jag tror inte det är särskilt många som kommer motarbeta det förslaget som ligger. Nu hoppas jag bara att politikerna kan nå enighet i det här och att de förstår hur viktigt det skulle vara att man även rättsligt kan bli fälld för matchfixning.

ANNONS