Experten om Diskerud: ”Kommer bli en profil”

Daniel Nannskog var fruktad målskytt i Stabaeks anfall mellan 2005 och 2010. De sista två säsongerna där spelade han med – och imponerades av – Mix Diskerud. – Jag tror han kommer bli en profil i allsvenskan, säger han om IFK Göteborgs förmodade nyförvärv.

ANNONS
|

På torsdagen gjorde Mikkel ”Mix” Diskerud sin första träning med IFK Göteborg. Än har han inte presenterats officiellt av klubben men enligt GP:s uppgifter återstår enbart detaljer innan ett lån blir klart. Daniel Nannskog har efter två år som lagkamrat med Diskerud i Stabaek bra koll på vem det är som dyker upp på Kamratgården.

– Det är en kreativ spelare med bra spelförståelse som gjorde en del mål för oss. Han är proffsig och noggrann med hur han förbereder sig. Det är en bra grabb med glimten i ögat, säger han.

Är han en skämtare alltså?

– Han är nog inte lika sjuk som mig men han är lättsam och skön att ha att göra med.

ANNONS

10 mål på 81 matcher

Efter juniorspel tillsammans med lagkamraten Thomas Rogne flyttades Mix Diskerud upp i Stabaeks seniortrupp 2008. 10 mål på 81 matcher blev mittfältarens facit innan han flyttade till belgiska Gent på lån.

– Han var ung när han kom upp som en talang från de egna leden. Han tog för sig på ett bra sätt och slog sig in i ett jäkligt bra lag som vi hade då. Han tog nivån snabbt, säger Daniel Nannskog.

Vad kan man förvänta sig av honom i allsvenskan?

– Han har lite att bevisa. Samtidigt tror jag att ha kommer bli en profil i allsvenksan om han kan hitta tillbaka till den gamla Mix, den som jag känner. Han har nog lite dåligt självförtroende efter New York. Men jag tror det kan vara bra att han får komma tillbaka, ladda om och visa sitt riktiga jag. Jag tror han kommer vara jäkligt hungrig.

Bänkad av Vieria

Under slutfasen av sin tid i New York City förpassades ”Mix” till bänken av managern Patrick Viera. Han har dessutom, två år i rad, röstats fram till MLS mest överskattade spelare i en anonym spelarenkät.

– Det är ingen titel man vill ha. Jag vet inte vad som gått snett. Hos oss var han inblandad i mycket och jag såg inte honom som överskattat. Det kan handla om att han kom fel in i det laget och inte trivdes i rollen han fick, säger Daniel Nannskog.

ANNONS

Omstridd pappa

Mikkel Diskerud representeras av sin pappa Pål i övergångsförhandlingar och har en stark relation till sin far. Fadern har varit omstridd i Norge och suttit i rätten för en uppmärksammad husaffär ochverkar ha stort inflytande över sonens karriär.

– Han har en stor respekt för sin pappa. Det är lite som John Guidetti med sin pappa. Han har betytt mycket för honom. De har oerhört nära kontakt och han har varit ett bra bollplank för honom. Han har haft ett finger med i övergångar som han gjort, säger han.

Med Diskeruds 38 amerikanska landskamper in i den svenska fotbollen fortsätter allsvenskan att locka erfarna namn. Kim Källström, Emmanuel Frimpong och Kristoffer Olsson är bara ett axplock av de spelare som förstärkt trupperna denna vinter.

– Allsvenskan känns väldigt het. Jag längtar verkligen till jag ska få jobba med den, säger Daniel Nannskog.

ANNONS