Europol-chef om EM: "Oerhört oroad"

I sommar spelas fotbolls-EM i Frankrike. Nu går Rob Wainwright, Europols chef, ut och varnar om riskerna för terrordåd. – Jag är oerhört oroad över det kommande Europeiska fotbollsmästerskapet. Det är ett attraktivt mål för terrorister, säger han till Die Welt.

ANNONS
|

Rob Wainwright, chefen för den europeiska polisbyrån Europol, har uttalat sig om sin oro inför sommarens EM i fotboll som spelas i Frankrike, skriver Reuters. Till den tyska tidningen Die Welt säger han att myndigheterna inför sommarens turnering har förberett sig för möjliga attentat.

– Det är chockande enkelt att attackera mjuka mål som kaféer, restauranger och konsertlokaler, säger Rob Wainwright till tidningen som citeras av Reuters.

I Parisattentaten förra hösten slog terroristerbland annat till utanför stadion Stade de France samtidigt som en landskamp mellan Tyskland och Frankrike spelades.

För drygt en månad sedan bestämde Frankrike för att förlänga undantagstillståndet i landet med ytterligare två månader, det betyder alltså att manupprätthållersäkerhetsläget under Fotbolls-EM.

ANNONS

– Jag är oerhört oroad över det kommande Europeiska fotbollsmästerskapet. Det är ett attraktivt mål för terrorister, säger Wainwright.

EMsparkas igång den 10 juni och då anländer fotbollsupportrar från världen över för att 24 europeiska lag slåss om guldet. Tio arenor har förberetts för turneringen och det kommer även att finnas så kallade "fan zones" i de större städerna där allmänheten kan samlas för att se på sommaren EM-fest.

Wainwright menar att det är en nödvändighet att till turneringen utökar antalet och utrustning av kontraterrorismenheter.

– Vi behöver polisenheter som kan besvara scenarion som angrepp- och gisslansituationer som de vid Bataclan konserten i Paris, säger han till German Daily.

ANNONS