Mats Engström, vice ordförande i IFK Göteborg, och Gustav Engvall. FOTO: Bildbyrån
Mats Engström, vice ordförande i IFK Göteborg, och Gustav Engvall. FOTO: Bildbyrån

Engvall stämmer IFK Göteborg

Gustav Engvall, 21, stämmer IFK Göteborg. Anfallaren anser att klubben är skyldig honom pengar sedan övergången till Bristol City. – Vi har fört en diskussion under en lång tid, men inte kommit överens, säger Engvalls advokat Stefan Alvén.

ANNONS
|

Under de sista timmarna av förra sommarens transferfönsterköpte Bristol City loss Gustav Engvall från IFK Göteborg.

Det blev en omdiskuterad affär.

LÄS OCKSÅ:Spelet bakom Engvalls övergång - förhandlade under match

Dels för att stora delar av övergångssumman hamnade i fickorna på agenter. Dels för att affären ledde till att IFK Göteborg och Engvall hamnade i en ekonomisk tvist gällande den andel av övergångssumman som Engvall har rätt till.

Segdragen process

Den 6 mars rapporterade GT att advokater hade kopplats in för att medla i frågan.

Mer än åtta månader senare har dock ingen lösning nåtts och nu kan GP berätta att Engvall har vänt sig till Svenska Fotbollförbundets skiljenämnd. I september lämnades en stämningsansökan in.

ANNONS

– Vi har fört en diskussion under en lång tid, snart ett år, men inte kommit överens. Då har vi, Engvall, valt att vända sig till skiljenämnden för att lösa tvisten. Engvall har stämt IFK Göteborg på det belopp han anser sig ha rätt till. Det finns en klausul i spelaravtalet med IFK Göteborg som säger att tvister ska avgöras av Fotbollförbundet, bekräftar Engvalls advokat Stefan Alvén.

Var i processen är ni just nu?

– Vi lämnade in en stämningsansökan, sedan fick IFK yttra sig kring den. Sedan yttrade vi oss över vad de skrev och nu har IFK någon vecka på sig med sitt andra yttrande. Det är så gången är.

Varför har ni inte kommit överens?

– Tvistefrågan är hur man ska tolka begreppet transfernetto. Engvall menar att den gängse betydelsen av det begreppet är att man tar övergångssumman som den köpande klubben betalar minus det ursprungsklubben betalade. I det här fallet det Bristol City betalade minus det IFK en gång betalade Färjestadens GoIF. Det brukar man kalla transfernetto.

Han pausar och fortsätter:

– IFK menar att även agentkostnaden ska räknas in i begreppet. Då skulle det bli en mindre del att betala ut till Gustav än vad vi menar att man har kommit överens om.

ANNONS

Över en halv miljon

Enligt uppgifter till GP landade agentkostnaderna i affären på ungefär åtta miljoner kronor. Det innebär att Engvall och IFK Göteborg tvistar om en summa på över 500 000 kronor, erfar GP.

LÄS OCKSÅ:Så mycket fick Blåvitt för Gustav Engvall

– Jag vill inte gå in på vad beloppet är, kommenterar Stefan Alvén.

Tror ni att ni kan vinna?

– Vi tycker att vi har ett case.

Han tillägger:

– Än så länge har IFK Göteborg inte kunnat ge tillräckligt bra svar på frågorna vi ställt.

När GP når Mats Engström, vice ordförande iIFK Göteborg, bekräftar han den inlämnade stämningsansökan tillskiljenämnden.

– Ja, och där ligger ärendet i dag, konstaterar han.

– Vi är oeniga om en punkt i avtalet, men eniga om att ta det till skiljenämnden för att hitta en lösning den vägen.

Vad handlar oenigheten om, ur er synvinkel?

– Det vill jag inte gå in på. Att prata om några detaljer skulle vara att föregripa ärendet.

Är ni säkra på att ni har rätt då?

– Vi är säkra på att vi har rätt.

Fakta: Vem kan få sitt ärende prövat av skiljenämnden?

Om en tvist inom fotbollen mellan t.ex. föreningar, spelare eller tränare som direkt eller indirekt är medlemmar i FIFA, UEFA, Svenska Fotbollförbundet (SvFF) eller förening inom nämnda organisationer, inte har kunnat lösas genom förhandling, får en part påkalla skiljeförfarande hos SvFF. Tvisten avgörs då av en skiljenämnd enligt regler som har fastställts av SvFF.

Skiljenämnden handlägger inte tävlingsärenden eller bestraffningsärenden. Förenklat uttryckt kan man säga att skiljenämnden prövar alla tvister som annars skulle avgöras av allmän domstol.

Källa: Fogis.se

ANNONS