Engelska fotbollsspelaren Thomas Beattie kommer ut

Justin Fashanu blev den första engelska fotbollsspelaren någonsin som kom ut som homosexuell. I dag blev Thomas Beattie den andra – 30 år senare.
– Jag kände att jag behövde offra något: den jag är eller sporten jag älskat så länge jag kan minnas, säger Thomas Beattie till Advocate.

ANNONS
|

Justin Fashanu (till vänster) var den första engelska fotbollsspelaren att komma ut. 30 år senare blir Thomas Beattie nummer två © Bildbyrån
Justin Fashanu (till vänster) var den första engelska fotbollsspelaren att komma ut. 30 år senare blir Thomas Beattie nummer två © Bildbyrån Bild: LENNART MÂNSSON

Thomas Beattie har en gedigen fotbollskarriär bakom sig. Han spelade för Hull City ända upp till reservlaget, men lyckades inte slå sig in i A-laget.

Därefter gick karriären vidare till Asien och Singapore. Där var den offensiva mittfältaren proffs fram till 2015. Då tvingades Beattie avsluta sin karriär till följd av huvudskada.

Under karriären låg det dock något och gnagde. Beattie är nämligen homosexuell, men kunde inte komma ut för sina lagkamrater.

– Jag funderade aldrig på att komma ut medan jag spelade. Bokstavligen så kände jag att jag behövde offra något: den jag är är eller sporten jag älskat så länge jag kan minnas. Jag använde fotbollen för att fly och på många sätt räddade den mig, säger han till Advocate.

ANNONS

Beslutet att komma ut nu gör honom historisk. Han blir nämligen den första att ha spelat i Asien och komma ut – och blott den andra engelska proffsfotbollsspelaren.

Den första var Justin Fashanu. Det var 30 år sedan.

”Det är enklare att sitta i tystnad, men den riktiga utmaningen är att göra sig hörd. För mig är det dags att leva min sanning, och förhoppningsvis påverka förändringen på något sätt. Jag är en bror, en son, en vän och jag är gay”, skriver Beattie i ett Instagram-inlägg.

I Sverige blev Anton Hysén hyllad när han 2011 valde att komma ut.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS