De senaste åren har Häcken haft träningsläger i Dubai. I år är de i Sydafrika.
De senaste åren har Häcken haft träningsläger i Dubai. I år är de i Sydafrika. Bild: LUDVIG THUNMAN

"En plastig värld – nästan påhittad"

Efter tre av fyra träningsläger i Förenade Arabemiraten valde BK Häcken i år bort Dubai till förmån för Sydafrika. Analysen hittills?
– Här får du möta livet och världen på riktigt, säger Häckens tränare Andreas Alm.

ANNONS

Det var i en intervju på den egna hemsidan som Andreas Alm jämförde årets träningsläger i Kapstaden med fjolårets i Dubai.

Häckentränaren beskrev, i inslaget som publicerades under måndagen, målande skillnaderna mellan de två miljöerna.

– I Dubai vet alla att det finns väldigt fina förutsättningar att få det perfekta lägret. Du kan skissa på det i förhand. Det känns som att du är i en konstlad, en plastig värld helt enkelt, nästan påhittad, parallell värld, sade Andreas Alm.

Han fortsatte:

– Här är det på riktigt. Här får du möta livet, världen på riktigt, alla ytterligheter. En grandios natur, härliga och farliga djur, varm befolkning. Också en kriminalitet som är närvarande runt varje hörn, beroende på om solen är uppe eller inte.

ANNONS

"Spelarna reflekterar redan nu"

Tidigare år har Häcken kritiserats av supportrarna för att välja Dubai som destination för träningsläget. Anledningen är att landet har kritiserats för tveksam demokrati och brist på mänskliga rättigheter.

Den kritiken ska dock inte ha haft något att göra med beslutet att åka till Sydafrika i år.

– Det har varit fantastiskt bra i Dubai, men vi har valt ett nytt äventyr, har Sonny Karlsson sagt tidigare.

LÄS MER: Dit går Häckens träningsläger

Andreas Alm om lägret i Sydafrika:

– Jag tror att spelarna redan nu reflekterar över det. Vad får du om du åker på det perfekt upplagda plastiga lägre, vad får du inte? Vad får du inte när du är här? Planen är inte lika perfekt. Vad får du i stället? Olika saker. För min del en upplevelse, säger han i inslaget på Häckens hemsida.

"De fajtas för livet"

Sonny Karlsson delar i samtal med GP Andreas Alms uppfattning om Dubai.

– Det är precis som han säger, ett konstgjort land. Helt olika saker. Sedan om man pratar om mänskliga rättigheter, de har en fajt här nere och en tuff strid som de kommer få hålla på med länge, säger Häckens sportchef.

– Man märker av det så till vida att vi har blivit varnade för hög rån- och våldsfrekvens. Vi har pratat om det och har respekt för det. De fajtas för livet. Har man inget har man inget att förlora. Men vi har inte märkt av något ännu.

ANNONS

På tisdagen spelar Häcken träningsmatch mot Cape Town City, avspark 09.30 svensk tid.

LÄS MER: Landslagsman i comeback

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS