El Kabirs mörka moln är som bortblåst

ANNONS
|

När det internationella transferfönstret stängde den 31 januari konstaterade en besviken Moestafa El Kabir att det inte blev någon flytt den här gången. Dagen efter åkte Häcken på träningsläger till Dubai, en flykt från kylan i Sverige som hjälpte El Kabir, men fortfarande när laget kom tillbaka till Göteborg var hans besvikelse stor.

– Det gick ut över min tränare, lagkamrater, ledningen, eftersom det fanns en spelare som var besviken och inte ville vara här just då. Det var som att jag hade ett mörkt moln över huvudet och det blixtrade och regnade, säger El Kabir.

Han är glad över att han har en så bra relation med Peter Gerhardsson och han uppskattar att tränaren förstår – och kan hantera – hans karaktär.

ANNONS

– Jag tror Peter är jävligt duktig på att läsa in hur en spelares karaktär är. Jag tycker det är fantastiskt bra att han har anpassat sig till hur jag är. Han tar det på ett lugnt sätt men ändå rättar han till mig så jag lär mig av de sakerna. Det är jag tacksam för. Han utvecklar mig som person.

Efter många långa samtal med hans agent, familj, polaren Erton Fejzullahu och Peter Gerhardsson, insåg han att han behövde lägga ilskan åt sidan.

– Om sex personer säger samma sak så måste väl det stämma. Då kan det inte vara så att de är dumma i huvudet och att man fortsätter på sitt sätt, att vara arg.

Samtidigt var det många som reagerade på att det var just danska Bröndby som El Kabir varit på väg till. Svaret är att 25-åringen blir pappa till en dotter som beräknas till 24 maj och El Kabir har en annan helhetslösning att ta hänsyn till när han planerar nästa steg i karriären. Han är inte längre tillsammans med mamman, som bor i Göteborg.

– Bröndby hade en plan, ambitioner och det var bra geografiskt. Det hade varit tre år nära min dotter. Nu har jag en familj att tänka på. Det har stärkt mig, gett mig positiv energi. Tanken att ett nytt liv kommer in i mitt liv är skön. Jag längtar.

ANNONS

Men lämnar Häcken gör han med all säkerhet i sommar, om inte en skada kommer mellan. El Kabir har inlett allsvenskan strålande – trots att han störts av en fotskada och inte spelat 90 minuter i någon match än, har han på de fem matcher han spelat gjort fyra mål och ett assist.

Han har jobbat mycket tillsammans med Gerhardsson för att ta mer taktiska avslut, ett arbete som gjort att han inför mötet med MFF står på statistiken fyra mål av sju skott på mål.

– Varje gång jag går på kraft säger han "lugn, andas, passa in den i mål". Det har hjälpt mig mycket. Jag tycker det är något jag lärt mig under flera år, det är en perfekt bild av min utveckling. 50 liknande situationer i Holland så skickade jag alla bollar åt helvete, för man vill avsluta så fort som möjligt och har inte kontroll på situationen. Det tog mig fem år men resultatet i år är fint. Alla mina mål har varit taktiska.

El Kabir är noggrann med att se om sina matcher och analysera dem. De fyra målen i år har han sett minst 50 gånger.

– För att få in i hjärnan vad jag gör rätt.

ANNONS

Vad gör det med ditt självförtroende?

– Det slår i taket. Haha.

På söndag väntar Malmö FF. Inför mötet på Rambergsvallen i höstas beskrev Moestafa El Kabir det som att han förvandlas från en snäll doktor till en grön Hulken när MFF står på andra sidan planen. Anfallaren har bäst statistik mot skåningarna. På Swedbank stadion i fjol hade han stor show och gjorde ett mål och två assist när Häcken vann med 3–1.

– Jag älskar att spela på Stadion. Det är en kick. En storklubb, en klubb som ville ha mig, det finns en grupp där som inte tycker om mig, en annan grupp som tycker om mig och önskar att jag spelat i deras lag. Samlar man det där så transformeras jag till Hulken.

Malmö FF - BK Häcken

Swedbank stadion kl 15

Domare: Markus Strömbergsson, Gävle

GP-ligan:

Häcken

Walid Atta: 9

Moestafa El Kabir: 6

Martin Ericsson: 6

Simon Gustafson: 4

Carlos Strandberg: 4

Lägert i lagen:

Malmö: Markus Halsti lär vara tillbaka på mitten efter skada. Däremot är forward-stjärnan Markus Rosenberg borta, avstängd efter varningar.

Häcken: Truppen är taggad, inga nya skador. MFF blir en tuff uppgift, men Häcken har moraliskt övertag. Skåningarna har ofta svårt mot Hisingens stolthet.

ANNONS

Trolig startelva:

Christoffer Källqvist - David Frölund, Emil Wahlström, Walid Atta, Kari Arkivuo - Martin Ericsson, Oscar Lewicki - Carlos Strandberg, Simon Gustafsson, René Makondele - Moestafa El Kabir.

ANNONS