Donovan sköt USA vidare i VM

|

USA hade allt i sina egna händer. Seger mot Algeriet och USA skulle gå vidare från gruppC – oavsett vad England och Slovenien hittade på i deras möte.

Att själv äga rätten till lagets framtid verkade vara den bästa tändvätskan för de amerikanska fotbollsspelarna. Redan från början var inställningen full fart och, bortsett från Algeriets stolpträff genom Rafik Djebbour, det var USA som stod för målchanserna.

Men även missarna.

Fram till Landon Donovan i den 91:a minuten tryckte in Dempseys retur och sköt USA vidare.

Men dessförinnan hade laget en kavalkad av kvalificerade målmissar.

20:e minuten, efter två chanser av Hercules Gomez slog Clint Dempsey in 1–0. Trodde han. Med minsta möjliga marginal vinkades han av för offside.

35:e minuten, Dempsey väggspelade med Landon Donovan innan han avslutade rakt på målvakten Rais Ouheb Mbolhi.

37:e minuten, Donovans chipp stoppades av Mbolhi och returen, från nära håll, dunkade Jozy Altidore över.

Efter den första halvleken hade USA ett kraftigt grepp om matchen, men hade problem att göra mål. Och när andra väl började, då tog matchen vid precis där den första slutade.

USA dominerade, skapade chanser – och fortsatte att bränna lägen.

57:e minuten, efter en lång rush på vänsterkanten spelade Altidore fram Dempsey. Första avslutet satt i insidan av stolpen. Retur, med öppet mål, skickade Dempsey en bra bit vid sidan av Mbolhis målbur.

68:e minuten, Edson Buddle nickade bollen över ribban från nära håll.

Men i den 91:a minuten ordnade Donovan amerikansk biljett från gruppspelet i och med 1–0-målet.