Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Personerna på bilden har inget med händelsen att göra.
Personerna på bilden har inget med händelsen att göra.

Domare misshandlad under fotbollsmatch

Under förra veckan skedde två separata attacker mot domare i Göteborgs lokala fotbollsserier.  Den ena ledde till en avbruten match – den andra till en polisanmälan om misshandel. – Jag ville slutföra matchen fastän jag var rädd, säger Josef – en av de drabbade domarna.

Att domaryrket är utsatt är ingen nyhet och värst är det kanske för de som dömer i de lägre serierna, division 6 och 7, utan hjälp av vare sig linjemän eller andra kolleger. Helt ensamma åker de ut till en plan någonstans i Göteborg för att skipa rättvisa på planen – och tvingas inte sällan åka hem med spelares glåpord ringande i öronen. Ibland går det ännu längre – och i förra veckan skedde det två dagar i rad. 

I det ena fallet var det en spelare som inte kunde acceptera ett rött kort. Han gick till attack mot domaren med en kraftig spark och domaren kände sig tvingad att avbryta matchen. GP har varit i kontakt med domaren, som inte vill uttala sig om fallet utan hänvisar till disciplinnämndens utredning av händelsen.

LÄS OCKSÅ: Hotar med domarstrejk: "Kanske är enda sättet"

I det andra fallet gick det ännu längre och den här gången var det Josef, en oerfaren 18-årig, domare som drabbades.
– Det var efter den 80:e minuten som det blev en dålig känsla. De kallade mig vad som helst och visade ingen respekt, berättar Josef.
Han delade ut flera gula kort för att få ordning på matchen och två av spelarna i det ena laget visades ut. En tredje uppträdde aggressivt mot Josef.
– Han skrek” din jävel, vad gör du?” Jag blev rädd och visste inte om jag skulle ta upp kortet, jag tänkte ”kommer han att slå mig då?” Så jag avvaktade, berättar Josef.
– Jag hade en väldigt dålig känsla och funderade på att avbryta matchen. Men vi har lärt oss att det är viktigt att matchen spelas klart. Så jag ville slutföra matchen fastän jag var rädd.

Till slut hade 90 minuter gått och Josef blåste av matchen. Men spelaren som tidigare uppträtt aggressivt gav sig inte ändå.
– Han kom fram igen och kallade mig jävla domare och fucking idiot. Jag tänkte att jag måste följa reglerna och visade honom rött kort.
Josef berättar att stämningen kring planen var hotfull och att han så snabbt han kunde samlade ihop sina grejer för att ta sig till busshållplatsen och åka hem. Då blev han attackerad av samma spelare igen – den här gången fysiskt.
– Jag hörde hur han kom bakifrån. Han tog ett grepp runt mig och drog ner mig på marken. Han boxade mig i magen och mot lungorna. 

LÄS OCKSÅ: Så agerar klubbarna efter domarattackerna

Som tur var hade en av Josefs äldre domarkollegor tagit sig ut till planen för att titta på matchen. Kollegan hjälpte Josef att komma loss från angriparen. Och polisen befann sig av en slump alldeles i närheten och kunde ta upp anmälan om misshandel och identifiera den misstänkte.
– Tänk om inte min kompis eller polisen hade varit där. Jag vill inte ens tänka på vad som hade hänt då. Det kändes inte som att någon stod på min sida, säger Josef.

Efter händelsen stod han över par matcher som han planerat döma. Dels för att han i samband med överfallet skadade benet, men också för att rädslan tog överhanden efter händelsen. Han har haft svårt att sova. Häromdagen var Josef ändå tillbaka på fotbollsplanen igen. På plats för att stötta fanns bland annat representanter från domarklubben i Göteborg. 
– De har hjälpt mig mycket faktiskt. Jag har ett stort mål och det är att komma till allsvenskan, så alla vill att jag ska fortsätta. Jag måste bara få bort den dåliga känslan, säger Josef.

Känner du dig rädd för att åka ut och döma matcher ensam?
– Nu tittar jag alltid vilka det är som spelar, och var matchen spelas. Hur långt det är till busshållplatsen. Och jag kommer aldrig döma det laget igen.

Fotnot: Josef heter egentligen något annat.

Mest läst