Domare åtalad – för att ha hotat domare

En fotbollsdomare från Göteborg står åtalad för att ha hotat en annan domare i samband med en division 5-match i Göteborg. …Han är sedan tidigare avstängd av Göteborgs fotbollsförbund – men fortfarande aktiv domare i Korpen.

ANNONS
|

Det var under en match i somras som en åskådare började häckla domaren i samband med att denna dömt en straff. Efter matchen ska mannen, enligt åtalet, ha uppträtt aggressivt och hotat med att ge domaren stryk.

Det som gör fallet extra speciellt är att den åtalade mannen själv är fotbollsdomare.

– Han har varit domare hos oss, men han fick gå på grund av olika omständigheter. Sedan 2011 har han inte fått några uppdrag hos oss, säger Osman Yücel på Göteborgs fotbollförbund.

Mannen i fråga har dock fortsatt att döma matcher i Korpens regi. Han kändes därför igen av personer som var på plats under matchen i somras. Händelsen anmäldes till Göteborgs fotbollförbund, som dock valt att låta polisen sköta det hela.

ANNONS

– Vi uppmanar alltid våra domare att polisanmäla när något sådant här händer. Jag har pratat med den drabbade och han kände ett väldigt obehag efteråt. Han upplevde att mannen var väldigt aggressiv, säger Osman Yücel.

Ropade "apa"

Den åtalade nekar till brott och säger sig inte minnas exakt vad han sagt. Enligt flera vittnen ska han under matchen bland annat ropat ”apa” till domaren under matchen och efteråt sagt att ”jag kommer ge dig stryk sen”.

– Det kan hända, men jag kommer inte ihåg det. Men då har det varit att jag blivit upprörd. Men i så fall har det ju varit på skoj. Jag har inte menat det. Och då vill jag be om ursäkt, säger den åtalade i förhör med polisen.

Mannen påstod dessutom att han var utsänd på matchen som domarkontrollant, vilket inte stämmer.

– Han har inga uppdrag hos oss, så han är så att säga utanför vår räckvidd. Men det är naturligtvis obehagligt i vilket fall. Och du får fråga Korpen om de vill ha såna domare hos sig, säger Osman Yücel.

"Det rann ut i sanden"

Inom Korpen har man dock inte agerat mot den åtalade – trots att man fått information om incidenten.

– Ja, jag hörde om detta på långvägar, men jag har inte alla fakta, så det är svårt att ta ställning, säger domaransvarige Franco Bastiancich.

ANNONS

Borde du inte undersökt saken närmare då?

– Jo, jo, men det rann ut i sanden och jag trodde det var utagerat. Men vi får utreda detta och ha ett möte. Vår ordförande är bortrest nu, så vi får ta det nästa vecka.

Att en av era aktiva domare står åtalade för olaga hot – hur ser du på det?

– Det är inte bra alls, och jag fördömer det. Men det är svårt för mig att dra någon slutsats eftersom jag inte vet alla fakta, säger Bastiancich.

ANNONS