Diego Costa leder Chelsea mot titeln

Med en komfortabel niopoängsledning i ligatoppen tar Chelsea emot Arsenal i lördagens Londonderby på Stamford Bridge.

ANNONS
|

Hemmalaget har möjligheten att koppla ett än fastare grepp om Premier League-titeln. Och i vanlig ordning lär Chelseas kontroversielle skyttekung Diego Costa spela en central roll.

När Diego Costa fick en billig straff i duell med Joël Matip i tisdagens toppmatch mot Liverpool på Anfield gjorde Jürgen Klopp inga som helst ansatser att dölja sin ilska. Tänderna gnisslade och han vevade upprört med armarna när han skällde ut fjärdedomaren efter noter. Men Costa missade dock straffen och efteråt hade Klopp tudelade åsikter om anfallaren.

– Om jag hade spelat mot Costa skulle vi aldrig kunna vara vänner. Men det är betydligt roligare när du har honom i ditt lag. Han är en krigare. Det Antonio Conte gör med Chelsea är fantastiskt, men frågan är var Chelsea skulle ha varit utan Costa? Han är dock inte planens trevligaste spelare, konstaterade han.

ANNONS

Burdus och råbarkad

Diego Costa har aldrig varit särskilt brydd över vilka tår han trampar på, men januari har varit en särskilt kontroversiell månad för Costa med envisa rykten om en flytt till Kina, ryggproblem och träning på egen hand, till följd av ett bråk med en fystränare, samtidigt som lagkamraterna njöt av ledighet. Men han har alltid varit likadan, med samma burdusa och råbarkade stil, och oavsett om det har varit på gatan i Brasilien, eller i Atlético Madrids eller Chelseas tröja har han alltid haft en osviklig förmåga att gå folk på nerverna.

Men Diego Costa har också en talang för att balansera sin stridslystna karaktär och sedan han slöt fred med Conte har han fortsatt att stå för imponerande prestationer som spetsen i Chelseas 3-4-3, där han öser in mål och bidrar både offensivt och defensivt med sin löpvillighet och kampvilja. Han gjorde comeback som matchvinnare mot Hull och på Anfield var han en ständig plåga för Liverpoolförsvaret. Chelsea förlorade förvisso två poäng på Anfield, men ligatiteln kan ändå ha kommit något närmare Stamford Bridge, då både Arsenal och Tottenham tappade poäng.

– Att vara kvar i ledning är en fantastisk prestation, men det är viktigt att vi fortsätter fokusera på oss själva. Det är 15 matcher kvar och 45 poäng att spela om. Det var viktigt att kryssa mot ett väldigt bra lag, men nu måste vi fokusera på Arsenal, sa Conte efter 1-1-matchen.

ANNONS

Mittfältskris i Arsenal

Diego Costa, som med 15 mål delar skytteligaledningen med Alexis Sánchez, lär stå i centrum även i eftermiddagens derbyt mot Arsenal. The Gunners hade chansen att minska avståndet till förstaplatsen i veckan, men föll överraskande hemma mot formsvaga Watford efter en slätstruken insats. Arsène Wenger, som avtjänar en fyra matcher lång avstängning efter ett bråk med en fjärdedomare, har dessutom drabbats av en mittfältskris lagom till derbyt. Aaron Ramsey tvingades kliva av vadskadad mot Watford och med Santi Cazorla på skadelistan, Granit Xhaka avstängd och Mohamed Elneny iväg på Afrikanska mästerskapen är alternativen få.

Arsenal vann höstmötet på Emirates Stadium med hela 3-0, men det var först efter det tunga nederlaget som Conte gjorde den taktiska omorganisationen till 3-4-3 som inledde Chelseas långa vinstsvit. Nu är det Chelsea som har vind i seglen med hela nio poäng ner till tredjeplacerade Arsenal.

– Vi möter ännu ett fantastiskt lag i Arsenal, som kan utmana om titeln. Vi får inte glömma att vi förlorade med 3-0 borta, så det här är en chans för oss att visa att vi är ett helt annat lag nu jämfört med förra matchen. Vi spelar hemma, vilket alltid är viktigt, men det kommer bli en oerhört tuff match, säger Conte.

ANNONS

Frågan är om något lag kan stoppa Diego Costa och Chelseas framfart mot Premier League-titeln?

ANNONS