"Det här är ett måste för framtiden"

Föreningslyftet har gjort att Hisingsbacka FC ordnat fotboll för flyktingar och startat ett fotbolls- och kulturprojekt för tjejer. – Jag tycker det här är ett måste för framtiden, säger klubbens föreningsutvecklare Leif Sjöqvist.

ANNONS
|

Från sina uppgifter i Hisingsbackas klubbstuga cyklar Leif Sjöqvist vidare till kvällens första träningspass. Dryga kilometern bort ligger Backaskolan och där står 20-talet spralliga 13-åringar och väntar på honom.

På väg in till omklädningsrummet halkar en av killarna i det våta gräset. Leif skrattar hjärtligt genom sin gråspräckliga mustasch och säger:

– Du får akta dig för gräset, Abbe!

Väl inne i hallen byter Hisingsbackas P02 om snabbt. En boll rullas ut och ljudnivån i gympasalen stiger. Utan visselpipa men med pondus i rösten samlar Leif killarna för genomgång. Han menar att det bästa knepet för att få tystnad i en grupp är att fråga om någon har någon fråga.

ANNONS

– Då blir det så tyst att man kan höra en knappnål falla, säger han.

Hisingsbacka var en av de 14 breddföreningar som ingick i föreningslyftet första året.

Klubben går 2016 in i den tredje och sista fasen av projektet. När den är slut hoppas Göteborgs Fotbollförbund att kommunen ska stödja projektet fullt ut och bidra med pengar så att alla idrottsföreningar kan anställa en föreningsutvecklare.

– Jag tycker det är ett måste för framtiden. Men jag tror inte det räcker. Framförallt tror jag att föreningar och skolan måste samarbeta mer, säger Leif Sjöqvist.

Han började sin gärning för Hisingsbacka med att träna sin sons lag 1989. I dag – 26 år senare – är han fortfarande kvar.

– Det här är det roligaste som finns, säger Hisingsbackas föreningsutvecklare.

I rollen som föreningsutvecklare ingår både det rent praktiska arbetet ute på fotbollsplanen med spelarutbildning och träningar. Dessutom ska föreningarna i projektet utveckla och bredda sin verksamhet.

– Idrottsföreningar är väl lämpade för att jobba med integration, folkhälsa och skolsamverkan. Saker som inte tillhör föreningarnas kärnverksamhet men som kan ha stor nytta för samhället, säger Patrik Gustafsson på Göteborgs Fotbollförbund.

Leif Sjöqvist har i Hisingsbackas regi sedan föreningslyftet inleddes startat både fotboll för flyktingar och ett kombinerat kultur och fotbollsprojekt för tjejer. Två dagar i veckan bjuder klubben in till öppen träning för nyanlända.

ANNONS

– Träningen som det har dykt upp minst på var förra veckan när det ösregnade. Då kom det ändå 32 personer, säger Leif Sjöqvist.

Enligt Leif Sjöqvist hade inget av projekten blivit verklighet utan föreningslyftets stöd.

– Jag hade aldrig hunnit med den typen av insatser. Föreningsutvecklartjänsten löser utrymme och gör det möjligt. Jag tror att det är avgörande att alla, åtminstone de större, föreningarna får en verksamhetsutvecklare. Annars kommer föreningarna i förorten att dö ut om tio år, säger han.

Pengarna som satsats på föreningsutvecklartjänsten har varit viktiga för Hisingsbacka FC.

– I socialt utsatta områden är det svårt att rekrytera ledare och personer till styrelsen. Det är svårt att hålla igång verksamheten enbart på ideell basis. Det hade inte gått att vare sig behålla vår verksamhet eller utveckla den utan en anställd föreningsutvecklare, säger Leif Sjöqvist.

Tio procent av tjänsten som föreningsutvecklare består av möten med övriga föreningar i projektet. Leif Sjöqvist menar att kontakten klubbarna emellan har blivit bättre sedan föreningslyftets början.

– Man märker att vi har en hel del gemensamt. Nu kan jag ringa någon om jag har problem så familjen har blivit lite större så att säga.

Den finns dock en risk att för mycket ansvar läggs på föreningsutvecklarens ansvar, enligt Leif Sjöqvist.

ANNONS

– Jag suger åt mig som en svamp. Egentligen ska jag delegera ut uppgifterna till andra. Framförallt är det viktigt att jag gör rätt saker och inte tvättar och städar. I min roll ska jag enbart fokusera på fotbollen och kontakten med skolor och social resurs, säger han.

Ska fungera som spindeln i föreningens nät.

Arrangera ledar- och spelarutbildning.

Ansvara för utformning av policydokument.

Stå för skolsamverkan.

Nätverk med andra föreningar.

Föreningsutvecklarens uppgifter fördelas enligt följande:

1. Föreningsspecifikt arbete (40%) Utveckla och driva sin förening Implementering av projektgemensamt arbete i sin förening.

2. Projektgemensamt arbete (10%) Projektmöten (och styrgruppsmöten)

ANNONS