Integrationssammandraget på nationaldagen kommer att hållas på ett 30-tal anläggningar i och runtomkring Göteborg. Cirka 8000 barn mellan 10-12 års ålder kommer att delta, samt runt 2000 ledare och föräldrar. Arkivbild
Integrationssammandraget på nationaldagen kommer att hållas på ett 30-tal anläggningar i och runtomkring Göteborg. Cirka 8000 barn mellan 10-12 års ålder kommer att delta, samt runt 2000 ledare och föräldrar. Arkivbild Bild: Göteborgs fotbollförbund

"Det blir en manifestation för fotbollen"

På nationaldagen blir det stor fotbollsfest i Göteborg – då kommer cirka 8000 barn mellan 10-12 års ålder att delta i förbundets första integrationssammandrag någonsin.

ANNONS
|

Sammandraget kommer att hållas på 23 anläggningar runt om i Göteborgsregionen, med fokus på ytterområdena utanför centrum. På varje spelplats samlas en värdförening plus tre till från spridda områden och spelar två matcher – fast med blandade lag, så att föreningarna får känna av hur det är att spela med varandra.

– Det är en viktig integrationsfaktor, vilket är syftet med dagen, säger förbundets spelarutbildare Patrik Gustafson och fortsätter:

– Det kommer finnas en föreningsutvecklare på plats på varje anläggning som har ett samtal med lagen och ledarna, bland annat om hur barnen upplevde att spela tillsammans och hur det är att bo där de gör. Genom det samtalet lär sig barn och vuxna om varandras förutsättningar i varje område.

ANNONS

Matcherna är domarfria så att barnen även får lära sig om temat med fair play. Patrik Gustafson ser integrationssammandraget som en krydda till de ordinarie serierna som spelas i föreningarnas lokala distrikt.

– Med fotbollen som redskap kommer ungdomarna att få lära känna nya människor från andra stadsdelar, och besöka en plats de kanske aldrig hade varit på annars.

Förbundets tanke för framtiden är att ha flera integrationssammandrag under ett år.

– Första gången känns det extra lämpligt att göra det under nationaldagen. Vi ser detta som en manifestation för fotbollen som även har stor samhällelig nytta, säger Patrik Gustafson.

Fullspäckad fotbollsvecka i Göteborg

Integrationssammandraget den 6 juni kickar igång en händelserik fotbollsvecka i Göteborg. Här är några övriga hållpunkter:

6 juni: Semifinal i Distriktspojkturneringen mellan Göteborgs Fotbollförbund och Stockholms Fotbollförbund, Valhalla IP klockan 15.00.

7 juni: Sverige – Kroatien, VM-kval damer på Gamla Ullevi klockan 18.45. Fanwalk från Heden till Gamla Ullevi startar 18.00.

9 juni: Sverige – Peru, VM-genrep på Nya Ullevi klockan 19.15.

ANNONS