Derbyt ska bli Romas vändning

Det har stormat rejält i Roma efter den svaga säsongsstarten och Robin Olsens första tid i den eviga staden har varit allt annat än lugn. Men nu hoppas Roma kunna bygga vidare på veckans seger mot Frosinone och blåsa nytt liv i säsongen när det vankas Derby della Capitale – det ständigt heta rivalmötet mot Lazio. ”Det här är en omstart för oss. En ny säsong har börjat”, säger tränaren Eusebio Di Francesco.

ANNONS

Robin Olsens inledande tid i Italien har varit minst sagt turbulent. Säsongen är blott ett par omgångar gammal, men Roma är redan en klubb i kris efter den svaga inledningen. Efter förra helgens chockförlust mot ditintills segerlösa Bologna – med Mattias Svanberg i startelvan – var Romas president James Pallotta fåordig men tydlig med vad han tyckte om situationen.

– Jag är äcklad, sa han efter 2-0-förlusten.

Med ett derby mot Lazio mindre än en vecka bort beslutade Roma att ta till en klassisk italiensk krisåtgärd för att på så kort tid som möjligt få säsongen på rätt köl: Il Ritiro. I stället för att ta tåget tillbaka till Rom och riskera att stöta på ilskna supportrar tog Roma bussen ner från Emilia-Romagna och stängde in sig på träningsanläggningen i Trigoria för att i lugn och ro förbereda sig på en ödesvecka.

ANNONS

– Folk tror att det var en bestraffning, men så var det inte alls. Ritiron var för att hjälpa spelarna att sluta samman, att återupptäcka närhet och tillgivenhet. Rom är en stad som kan skapa avstånd mellan människor och vi behövde titta varandra i ögonen, förklarade Eusebio Di Francesco.

Efter fjolårets framgångar, när Roma slutade trea och gick till semifinal i Champions League, var förväntningarna stora på I Giallorossi under Di Francesco och sportchefen Monchis andra säsong i klubben.

Seger direkt efter instängningen

Under sommaren skedde stora förändringar i spelartruppen när supporterfavoriter som Alisson Becker, Radja Nainggolan och Kevin Strootman lämnade, och inte mindre än elva nya spelare kom in. Di Francesco har inledningsvis haft svårt att veta hur han ska formera sitt lag när han velat mellan olika uppställningar och där spelare åkt ut och in ur startelvan.

Den långvariga effekten från dagarna instängda på träningsanläggningen får tiden utvisa, men på kort sikt verkar Di Francesco åtminstone fått önskat resultat när Roma i onsdags komfortabelt besegrade Frosinone med 4-0 efter vackra mål av unge Cengiz Ünder och sommarens prestigevärvning Javier Pastore.

– Det här är en omstart för oss. En ny säsong har börjat. Nu måste vi se till att hitta tillbaka till det vi är bekanta med. Segern var viktig för att bygga upp självförtroendet, men vi har inte åstadkommit någonting än och nu väntar Lazio i derbyt, sa Di Francesco efter säsongens blott andra trepoängare.

ANNONS
Robin Olsen har fått både ros och ris för sina insatser sedan han anslöt till Roma i somras.
Robin Olsen har fått både ros och ris för sina insatser sedan han anslöt till Roma i somras. Bild: INSIDEFOTO

Hoppas på Olsen

Robin Olsen har minst sagt fått en stormig första tid i Italien. Att ersätta Alisson, succémålvakten som i somras värvades av Liverpool för 770 miljoner, är ingen enkel uppgift och Olsen har fått finna sig i att vara under ständig bevakning sedan flytten från FC Köpenhamn.

I somras spekulerades det i att Olsen skulle petas av rutinerade Antonio Mirante i rollen som förstamålvakt, men svensken har startat samtliga matcher så här långt. Olsen har blandat och gett inledningsvis. Han hyllades för sin insats mot Real Madrid, men har också kritiserats i italiensk press för att sprida osäkerhet.

Förhoppningen i Roma är dock att 28-åringen ska kunna ta stora kliv i utvecklingen genom att arbeta med högt skattade målvaktstränaren Marco Savorani, som fått mycket beröm för sitt arbete med Alisson och Wojciech Szczesny.

"Måste vinna för fansens skull"

Olsen hade en lugn afton mot Frosinone när han höll sin andra nolla i Roma-tröjan, men i eftermiddag lär det bli desto svettigare när svensken kliver ut på Stadio Olimpico för sitt första Derby della Capitale mot lokalrivalen Lazio, som är trea i Serie A efter att ha inkasserat fyra raka segrar. Och nu vill Roma blåsa nytt liv i säsongen med en derbyseger.

– Här i Rom betyder derbyt oerhört mycket och vi måste vinna för fansens skull. Seger är det enda resultatet, säger Pastore till Roma TV.

ANNONS

Helgens hetaste:

Roma – Lazio

Lokalrivalerna Roma och Lazio drabbar samman i Derby della Capitale på Stadio Olimpico. Båda lagen roterade friskt i veckan, när Roma besegrade Frosinone och Lazio bortaslog Udinese, för att kunna mönstra starkast möjliga manskap i det viktiga derbyt. Lazio har vunnit fyra raka, samtidigt som Roma försöker ta sig ur krisen efter den tuffa säsongsstarten.

Lördag 15.00, Strive

Juventus – Napoli

Toppmöte i Turin mellan två av Serie A:s hetaste titelkandidater. I våras vann Napoli mötet på Allianz Stadium efter Kalidou Koulibalys segermål i slutsekunderna och Carlo Ancelotti ska nu försöka upprepa bedriften. Juventus, där Cristiano Ronaldo öppnat målkontot, ser dock starkt ut och har vunnit samtliga matcher så här långt.

Lördag 18.00, Strive

Chelsea – Liverpool

Veckans andra match mellan dessa två engelska topplag. Chelsea vann första bataljen i Carabao Cup, när Eden Hazard hoppade in och avgjorde på Anfield. Liverpool har ännu inte tappat en enda poäng under säsongen. Kan Maurizio Sarris Chelsea bli första lag att sno poäng från Jürgen Klopps mannar?

Lördag 18.30, Viasat Sport Premium

Real Madrid – Atlético Madrid

En riktig superlördag avslutas med ett Madridderby på Santiago Bernabéu. Real Madrid åkte på en riktig smällkaramell nere i Andalusien i veckan, när man föll med 3-0 mot Sevilla, och vill säkerligen studsa tillbaka på hemmaplan. Atlético har dock repat sig efter en lite trög säsongsinledning och skuggar nu två poäng efter lokalrivalen, som Atleti besegrade med 4-2 så sent som i augusti i Uefas Supercup.

Lördag 20.45, Strive

ANNONS