De har Europas dyraste biljetter

ANNONS
|

Det saknas inte pengar i Premier League. Det enorma tv-avtalet lägger den ekonomiska grunden för många av klubbarna i världens rikaste liga. En annan viktig inkomstkälla är, så klart, biljettintäkterna från lagens hemmamatcher. Där står storlaget Arsenal sig helt överlägset. Inte bara i England - utan i hela Europa.

En stor förklaring är naturligtvis att Arsène Wengers manskap nästan match efter match har utsålt hus (60 000 på Emirates Stadium) - men en annan viktig faktor till att Arsenal kammar hem storkovan på sina hemmakamper är att "The Gunners" har klart dyrast biljetter i Premier League.

Den dyraste plåten till en ligamatch med Arsenal går, enligt BBC:s granskning av biljettpriserna i England från säsongen 2015/2016, loss på 97 pund. Näst och tredje dyrast biljetter har London-konkurrenterna West Ham med 95 pund/per biljett och Chelsea med 87 pund/per biljett.

ANNONS

Det är dock ingenting i jämförelse med vad man tvingas hosta upp för ett säsongskort på Emirates Stadium. Budgetvarianten, det billigaste, kostar då cirka 1000 pund, motsvarande 11500 kronor. Det är nästan tio gånger så dyrt som det är att köpa ett säsongskort för att följa de tyska giganterna Bayern München i Bundesliga.

Och vill du lyxa till det som Arsenal-supporter får du pytsa upp det dubbla. 2000 pund, motsvarande 23000 kronor, är kostnaden för de mest exklusiva säsongskorten. Det är överlägset dyrast i hela Europa.

Med tanke på priserna är det knappast någon skräll att Arsenal tjänar multum på sina hemmamatcher. Under fjolårets säsong drog Premier League-jätten in totalt 1,3 miljarder kronor tack vare sina matcher på Emirates, vilket alltså är mer än vad storklubbar som Real Madrid och Barcelona, båda med betydligt större arenor än Arsenal, tjänar när de välkomnar sin publik till stadion.

Och att det är Premier League som dominerar i toppen när det gäller störst biljettintäkter är det inget snack om. På topp tio-listan är totalt hälften av klubbarna hemmahörande i den engelska högstaligan. Manchester United är med sina 1,1 miljarder kronor i matchintäkter den klubb som tjänar näst mest i England och fjärde mest i Europa.

ANNONS

Fotnot: I sammanräkningen ingår utöver biljettintäkter också försäljningen av mat och dryck på arenan i samband med matcherna.

ANNONS