Därför träningsspelar Blåvitt i Litauen

Litauens bästa fotbollsklubb Zalgiris Vilnius firar 70 år. Då bjuds IFK Göteborg in som hedersgäst på kalaset.

ANNONS
|

1989 är i blåvita årsböcker inget kapitel man stannar länge vid. Efter framgångarna under 80-talet slutade laget – trots att flera av nyckelspelarna från 87-truppen var kvar – sjua i allsvenskan. I Europaspelet gick det inte bättre.

Det blev respass redan i Uefacupens första omgång. Zalgiris Vilnius vann med totalt 2–1. Men som så ofta blev den enes död den andres bröd.

"Perfekt att få en match"

För Zalgiris Vilnius var dubbelmötesvinsten mot Blåvitt klubbens dittills största internationella framgång. Under slutet av 80-talet var detta litauiska flaggskepp ett av Sovjets bästa klubblag och utmanade de ryska bjässarna om Europaplatserna.

Segern mot IFK Göteborg var den första i klubbens historia i ett europeiskt cupspel och är anledningen till att Jörgen Lennartssons lag nu får flygresa och tre dagars vistelse i Litauens huvudstad betald.

ANNONS

– Vi blev kontaktade tidigt på året. De frågade om vi var intresserade av att spela en match. Vi kände att det passade väldigt bra den här veckan. Vi ska ha en träningsmatch inför uppstarten och när den här möjligheten dök upp tyckte vi det var perfekt att få en match mot ett lag vi inte brukar möta. Sedan är det alltid bra med internationella matcher mot bra lag, säger Jörgen Lennartsson.

Svensk i anfallet

2017 firar Zalgiris Vilnius 70 år – därav jubileumsmatchen. Klubben har efter flera namnbyten och nya ägare varit vunnit den litauiska ligan fyra år i följd. 2015 var Zalgiris ett mål ifrån att slå ut Malmö FF i Champions League-kvalet.

Fler svenskkopplingar finns. Malmö-fostrade Bahrudin Atajic kan mycket väl starta i anfallet mot Blåvitt och tungvrickarbacken Tomas Žvirgždauskas, med nio år i Halmstad, fostrades här.

ANNONS