Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  1/3

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Cristiano Ronaldo klar för Juventus

  Det har ryktats intensivt de senaste dagarna – nu är det klart. Cristiano Ronaldo lämnar Real Madrid och flyttar till Turin och Juventus.
  "Dessa år i Madrid har nog varit de lyckligaste i mitt liv", skriver Ronaldo i sitt avskedsbrev.

  Han har varit Real Madrid trogen sedan flytten dit från Manchester United 2009.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  Men nu, efter nio säsongerna i den spanska huvudstaden, väljer Cristiano Ronaldo att flytta vidare och ta sig an en ny utmaning.

  Tidigare har franska PSG pekats ut som ny tänkbar klubbadress för 33-åringen, men de senaste dagarna har i stället italienska Juventus seglat upp som favorit i kampen om Ronaldos namnteckning – och på tisdagskvällen stod det klart att det är just till Juve som flytten går, något som bekräftades på de klubbarnas hemsidor under tisdagskvällen.

  "Dessa år i Real Madrid, och i denna stad Madrid, har kanske varit de lyckligaste i mitt liv", skriver Ronaldo i ett öppet brev på Real Madrids hemsida.

  "Snälla förstå mig"

  Den femfaldiga Ballon d´Or-vinnaren, som under sin tid i Spanien hann med att vinna La Liga två gånger och Champions League hela fyra gånger, har kritat på ett fyraårskontrakt med Juventus.

  "Jag tror att tiden har kommit för att starta ett nytt kapitel mitt liv och det är därför jag har bett klubben att gå med på att sälja mig. Så känner jag och jag ber alla, särskilt våra anhängare, att snälla förstå mig", skriver han och fortsätter:

  "Real Madrid vann mitt hjärta, hela min familjs hjärtan, och därför vill jag uttrycka min eviga tacksamhet; till klubben, till presidenten, till styrelsemedlemmarna, till mina lagkamrater, till alla tränare, läkare och alla andra som jobbat hårt varje dag. Tack också, än en gång, till alla fans och tack till spansk fotboll. Under de här nio åren har jag haft äran att spela med fantastiska spelare. All respekt till dem".

  Real Madrids meste målgörare

  Innan Ronaldo flyttade till Madrid hann målkungen med flera lyckade år i Sporting Lissabon och Manchester United. I United lyckades Madeira-sonen vinna både Premier League och Champions League.

  Nu är det alltså dags för stjärnan, som under sin tid i Real Madrid blev klubbens meste målgörare någonsin med sina 451 mål på 438 matcher, att försöka sätta avtryck i ytterligare en klubb.

  Avtalet med Juventus uppges ge 33-åringen, som en årslön på motsvarande 300 miljoner svenska kronor.

  Övergången ska, enligt flera internationella medier, kosta italienarna cirka en miljard kronor.

  Fakta: Cristiano Ronaldo:

  Född: 5 februari 1985 i Funchal, Madeira, Portugal (33 år).

  Position: Anfallare.

  Klubb: Juventus, sedan 2018.

  Andra klubbar: Sporting Lissabon 2002–2003, Manchester United 2003–2009, Real Madrid 2009–2018.

  Meriter i urval: EM-guld 2016, Champions League-mästare 2008 (Manchester United), 2014, 2016, 2017, 2018 (Real Madrid). Premier League-mästare 2007, 2008, 2009 (Manchester United). La Liga-mästare 2012, 2017 (Real Madrid). Guldbollen (individuellt) 2008, 2013, 2014, 2016, 2017.

  Meste målskytt genom tiderna i: Real Madrid (451 mål), portugisiska landslaget (85 mål), Champions League (120 mål).

  Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.