Costa – sista pusselbiten i Mourinhos nybygge

ANNONS
|

När Chelsea förra säsongen inte riktigt nådde hela vägen fram till Premier League-titeln pekade förståsigpåare och experter på avsaknaden av en kvalitetsanfallare som bristen i José Mourinhos bygge. Fernando Torres, Samuel Eto’o och Demba Ba mäktade tillsammans med 19 ligamål, och när transferfönstret öppnade såg den portugisiske mästartränaren till att agera snabbt. Chelsea tvekade inte på att slanta upp runt 365 miljoner kronor för Atlético Madrids skyttekung Diego Costa.

- Vi bygger ett lag där vi väntade på en viss typ av anfallare. Jag tror alla vet att Chelsea gjorde rätt i att vänta på Diego i stället för att bara värva en anfallare i januari, säger Mourinho till The Guardian.

ANNONS

Chelsea hade upptäckt bristen, men valde att vänta på rätt man. Ett par veckor in i den nya säsongen lär de inte ångra sig. Trots att Diego Costa anlände till Chelsea med en hög prislapp, skadeproblem och med ett fiasko-VM bakom sig har han inte haft några problem att anpassa sig till ett nytt liv, ett nytt land och en ny fotboll. Spanskbrasilianaren har klivit fram som den sista pusselbiten i Mourinhos bygge - murbräckan och målskytten som saknades i fjol - och efter fyra ligamatcher har Costa redan spottat in sju mål.

Diego Costa har varit precis lika skicklig, arbetsvillig och irriterande som han var i Diego Simeones rödvita lagmaskin. Costa har inte tvättat bort ens ett uns av den där ruffiga, ovårdade och gatufotbollsinspirerade spelstilen som utmärker honom. Han är ständigt i rörelse, frustrerar oavbrutet motståndarförsvaren och är alltid på plats för att trycka in bollen i nät. Och just Costas hänsynslösa vinnarinstinkt har fallit Mourinho i smaken.

- Diego är en ledare. Han vet exakt vad laget behöver och är redo att ge allt för gruppen. Han är en fantastisk karaktär, hyllar han.

Chelsea har blivit ett bättre lag med Diego Costa som spjutspets, men det är inte bara på anfallsfronten The Blues vässat och förstärkt. Thibaut Courtois är en av världens bästa målvakter, Filipe Luis en skicklig vänsterback och Cesc Fàbregas en klassmittfältare och en poängmaskin. Fàbregas och Costa har hittat varandra omedelbart och utvecklat en närmast telepatisk förståelse på rekordtid.

ANNONS

- Att spela med Fàbregas är varje anfallares dröm. Han ser rörelsen och passningen, är osjälvisk och tar alltid rätt beslut, säger Mourinho.

Med Costa, Fàbregas och de övriga förstärkningarna hoppas Chelsea kunna utmana i både Premier League och Champions League. Söndagens kraftmätning mot titelkonkurrenten Manchester City kommer bli en rejäl måttstock för hur långt Mourinhos bygge egentligen kommit.

ANNONS