Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

sa10_1926852_1024 x 683 standard_2057787
Sarah Andersson har starka minnen från hemmapremiären förra året: Tifot var helt fantastiskt.

Blåvitts pressvärd är lika taggad som spelarna

Hon står precis bakom spelarna när de går in på arenan och känner hur taggade de är. Och det är precis vad hon själv är. Blåvitt-supportern Sarah Andersson har sitt drömjobb – pressvärd för IFK Göteborg.

På onsdag är det hon som tar emot på pressläktaren vid årets hemmapremiär, derbyt Blåvitt–Häcken.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Det är Sarahs andra år som pressvärd. Inför förra säsongen hade hon känt ett tag att det var läge att engagera sig för klubben i hennes hjärta.

Sarah hade noterat att IFK sökte folk till olika poster, mascot, publikvärdar – och en pressvärd. Det sistnämnda uppdraget kände hon skulle passa perfekt för henne med sin bakgrund i event och media.

- Och så kan jag ju se matcherna, jag behöver inte stå med ryggen mot publiken som publikvärdarna, konstaterar Sarah entusiastiskt.

Det är knappast en överdrift att kalla henne idrottstokig, vilket för övrigt gäller hela familjen Andersson. Det tittas mycket på sport, Sarah "älskar vinterstudion", och när familjens gemensamma favoritlag (blåvita!) Chelsea spelar avstannar all annan verksamhet. "Det blir mycket Champions League".

Att Sarah blev blåvit även på hemmaplan kan hon tacka sin bror för, den sex år äldre Andreas. För farmor var gaisare och pappa håller på Öis. Andreas och hans kompisar i Torslanda tränades av pappa Lars Sverre och lillasyrran Sarah var alltid med. Hela laget satt ofta hemma i köket, eller hängde framför tv:n på tipslördag. Där grundlades hennes fotbollsintresse.

Torslanda IK hade inget tjejlag när hon var yngre, men pappa Lars Sverre "tjatade" så att det bildades ett och dottern fick chansen.

- Fast min fotbollskarriär är inget att skryta med. Jag var back och ingen större stjärna. Men jag fick förståelsen för lagkänsla, snacket och att kämpa.

En stjärna får man nog kalla pappa Lars Sverre som tillhörde Sverigeeliten i bordtennis på sin tid, framför allt som junior och oldboy. Det kretsade mycket kring bordtennis i familjen ett tag.

- "Nej, inte pingis, inte den sporten", minns jag att jag tänkte som barn, skrattar Sarah, som förutom fotboll sysslade med dans, handboll och innebandy under uppväxten i Torslanda.

Gymnasiet gick hon på Burgården, barn- och fritid med idrott som tillval.

Så småningom blev det jobb med Bingolotto som pappa Lars Sverre var med och startade och sedan var producent för i tio år.

Sarah kände att det här med event och marknadsföring var hennes grej och fortsatte på det spåret.

I höstas "gjorde hon" exempelvis fotbollsgalan, jobbade för fotbollsförbundet och hade hand om landslagen och alla nominerade.

Annars arbetar hon i dag på mediabyrån Scream på Kungsgatan. Det är också där vi träffas och härifrån blickar man genom de enorma fönsterytorna ned mot Domkyrkoplan.

- Här har vi koll på allt som rör sig utanför, konstaterar Sarah.

Lika bra koll har hon på Gamla Ullevis plan under matcherna från sin plats i spelargången mitt emellan avbytarbänk och läktare eller uppe i läktargången.

Hennes uppdrag är att ge media ett perfekt bemötande. Agenter och scouter som anmält sig ska också tas omhand. Då blir hon alltid så himla nyfiken – "vem är det de ska kolla på?".

Hon har förra årets hemmapremiär i starkt minne.

- Tifot var helt fantastiskt. Det var ståpäls hela tiden.

Sarah har en god känsla inför årets säsong. Att Tobias Hysén är tillbaka är en del av detta. "Tobbe är ju klubben", säger hon med supporterns stora entusiasm.

Hon tycker att hon har hittat en perfekt kombo som pressvärd för Blåvitt och jobb på mediabyrå – fritidsintresse och arbete flyter ihop. Sen finns annat i livet också – som crossfit och seglingen.

- Vi är ett gäng på sex tjejer som brukar hyra båt och dra ut. Härlig avkoppling.

Men nu handlar det inte om avkoppling utan allvar. Sarah tycker nästan att det är läskigt att man kan bli så engagerad av matcherna som hon blir.

- Jag är en väldigt dålig förlorare kan jag säga. Jag blir rejält grinig efter en förlust. Det gäller att bita ihop tills all media gått hem ...

Hörde ni det, Lennartsson, Hysén och ni andra? Säkrast det blir en trepoängare i morgon mot Häcken. Annars blir Sarah kinkig.

FAKTA: Sarah Andersson

Ålder: 36

Yrke: Mediaplanerare på Scream mediabyrå och pressvärd för IFK Göteborg

Bor: Vid Korsvägen

Familj: Mamma Lilli-Anne, pappa Lars Sverre, storebror Andreas

Intressen: Segla, crossfit

FAKTA: Allsvenskan

Den allsvenska fotbollen startade den gångna helgen och det blev tre poäng i premiären för båda Göteborgs-lagen. IFK vann bortamatchen mot Falkenberg med 2–0. Häcken inledde hemma på Bravida Arena med att besegra Elfsborg med 2–1.

Onsdag och torsdag spelas den andra omgången.

ONSDAG

Blåvitt–Häcken, Gamla Ullevi

Jönköping–MFF, Stadsparksvallen

Norrköping–Kalmar, Nya Parken

TORSDAG

Djurgården–Falkenberg, Tele2 Ar.

Elfsborg–Hammarby, Borås Arena

Helsingborg–Örebro, Olympia

Sundsvall–Gefle, Norrporten Ar.

Östersund–AIK, Jämtkraft Arena

Mest läst