Blåvitts dystra svit – inte vunnit på 12 år

Statistiken talar sitt tydliga språk; Elfsborg förlorar inte hemma mot IFK Göteborg. När Blåvitt, under måndagen, tar sig an Västderbyt i Borås jagar man sin första seger på Borås arena sedan 2005. – De ju varit ”lillebrorsan” som slagit i underläge och velat sätta stora Blåvitt på plats, säger Blåvitt-ikonen Niclas Alexandersson.

ANNONS
|

Ska man hitta någon sorts startpunkt för Västderbyt får man blicka tillbaka 20 år, till 1997. IF Elfsborg är tillbaka i svensk fotbolls finrum och får inleda sin första allsvenska säsong genom att ta emot IFK Göteborg, som då vunnit fyra raka SM-guld.

Inför ett kokande och fullsatt Ryavallen lyckades Elfsborg besegra Blåvitt med 3-0, en av målskyttarna hittar man numera på posten som klubbdirektör. Nämligen Stefan Andreasson.

– Den matchen kommer man komma ihåg för alltid på något sätt, Andreasson.

Du själv fick sätta dit ett mål...

– Göra straffmål på Ravelli är väl inte så svårt, skrattar han innan han tillägger:

ANNONS

– Nej, men han gick åt fel kommer jag ihåg. Menatt slå Blåvitt med 3-0 under första matchen kommer leva kvar i mitt under en lång tid.

"Bra att Blåvitt finns"

Matcherna mot IFK Göteborg är markerade i Andreassons kalender, han gillar rivaliteten.

– Det är klart att det är våran stora match och det är alltid fullsatt. Det är bra att Blåvitt finns för oss.

Blåvitt-ikonen Niclas Alexanderssonspeladeen hel del matcher mot Elfsborg under sin aktiva karriär. Matcher som innebar en hel del prestige.

– Jag kommer ihåg var att det alltid var väldigt tufft att komma till Borås arena och att de ofta vunnit, samtidigt som det varit tvärtom när de kommit till oss. Jag har ju dessutom alltid varit nära vän med Anders och så hade jag brorsan där, så det var ju prestigefyllda möten på många sätt.

Blåvitt har inte vunnit sedan 2005

Men matcherna på Ryavallen och Borås arena har haft en tydlig trend; under de senaste 20 mötena har nämligen Elfsborg vunnit 12 matcher, spelat sex oavgjorda och endast förlorat två.Samtidigt som IFK Göteborg haft en bättre tabellplacering under 12 av matcherna i Borås.

Alexanderssons teori är att plastgräset på Borås arena har spelat en stor roll, samtidigt som Elfsborg mer än gärna sätter dit "storebrorsan" i väst.

ANNONS

– Dels tror jag det har att göra med att det är Elfsborgs största match för säsongen. Vilket gjort att de alltid varit extremt taggade inför mötena. Sen om man ser till storleken på klubbarna har de ju varit”lillebrorsan” som slagit i underläge och velat sätta stora Blåvitt på plats. Sen har de ju rent sportsligt varit väldigt bra de senaste tio åren.

Senast IFK Göteborg vann i ett Västderby i Borås var 2005. Dock kan alla Blåvita supportrar känna sig trygga i att de leder maratontabellen mellan de bägge lagen. Av sammanlagt 135 matcher har nämligen IFK Göteborg vunnit 51 och spelat 36 oavgjorda, Elfsborg har vunnit 48.

Se resultaten från samtliga möten i Borås sedan 1997 i bildspelet ovan.

Målskyttar under mötena i Borås:

IFK Göteborg(14 spelare har gjort ett mål vardera):

  1. Emmanuel Tetteh
  2. Martin Ericsson
  3. Jon-Inge Höiland
  4. Sebastian Henriksson
  5. Patric Andersson
  6. George Mourad
  7. Samuel Wowoah
  8. Karl Svensson
  9. Marcus Berg
  10. Tobias Hysén
  11. Jakob Johansson
  12. Sebastian Eriksson
  13. Emil Salomonsson
  14. Mikael Boman

Elfsborg (sammanlagt 31 stycken):

  1. Fredrik Berglund (6)
  2. Anders Svensson (6)
  3. Christer Mattiasson (2)
  4. Hans Berggren (2)
  5. Lars Nilsson (2)
  6. Andreas Klarström (2)
  7. Moses Nsubuga, Stefan Andréasson, Kristoffer Arvhage, Johan Karlsson, Samuel Holmén, Stefan Ishizaki, Daniel Mobaeck, Emir Bajrami, Jon Jönsson, David Elm och Simon Hedlund. Samtliga har gjort ett mål vardera.

Källa: Mikael Häggström/Statistiker

ANNONS