Blåvittprofilens nya roll: "Känner mig mer bekväm där"

ANNONS
|

Det var på sönagens träning som tränare Jörgen Lennartsson lät Sebastian Eriksson spela vänsterback. Anledningen är att Scott Jamieson är skadad och eventuellt missar derbyt på tisdag. Måndagens träning avgör. Om så blir fallet har Eriksson inget emot att ta klivet ner.

– Det känns bra. Bra. Egentligen bättre än vänsterytter, för jag har spelat där förr och kan det. Så jag känner mig mer bekväm där.

Du har inte känt dig bekväm på vänstermittfältet?

– Alltså, det är inte det att jag inte velat spela där, men jag har spelat där väldigt lite genom åren och det är skillnad att spela vänsterytter och innermitt.

ANNONS

Vad säger du om din säsong så här långt?

– Jag hade en bra sista period på försäsongen där jag fick spela på mitten som jag vill spela. Sedan har jag varit på vänsterkanten i några matcher och gnuggat därute. Det blir ju vad man gör det till. Jag har spelat efter mina förutsättningar och gjort så gott jag kunnat. Mer kan jag inte göra. Tränarna vet vad jag kan och de litar på mig, så oavsett om jag är innermitt, vänsterytter eller back så vet de vad de får.

Känner du dig bra rent formmässigt?

– Ja, relativt. Det är lite svårt att veta var jag står om jag får byta position igen, absolut. Men jag känner mig inte i dålig form på något vis. Jag känner mig pigg och jag är frisk.

Och självförtroendet är bra?

– Ja, hyfsat.

Vad tycker du om lagets spel så här långt?

– Vi har inte kommit igång med vårt spel riktigt än. Det har varit lite krystat, framför allt på hemmaplan, både mot AFC och Hammarby. Det är ju svårt när de backar hem mot oss och de vet ju att det är det vi har svårt med. Så det är inte så jävla lätt att försöka spela sig igenom tio man. Det är bara att fortsätta att träna på det vi vill göra så kommer det att släppa till slut. Det tror jag. Man kan inte sluta tro bara för att det blir lite käppar i hjulet efter fem omgångar, det går inte.

ANNONS

Serien är jämn och ni är med där i mitten av tabellen.

– Absolut. Två vinster i rad så är man plötsligt på andra plats igen, det går väldigt snabbt så här i början. Och det har varit många lag som har kryssat, vi är inte de enda. Häcken har också några kryss, Djurgården har kryssat och Malmö kryssade senast. Så det är inte som det var 2010 och när säsongen var körd efter fyra matcher, där är vi inte.

Och den som vinner derbyt kan få ett lyft?

– Verkligen. Det kommer nog kännas som en viktig match för båda lagen. Orkar vi stå emot deras offensiv i början så kommer vi nog få chansen att växa in i matchen tror jag. Vi har bra statistik på Häcken och det kommer att kännas mer eller mindre som hemmaplan, vi kommer ha mest fans. Så det kommer bli kul att spela.

Har du sett mycket av Häcken i år?

– Nej inte så värst mycket faktiskt. Känslan är väl att de kanske har dragit tillbaka sitt spel lite, att de har lite mer balans i laget, både vad gäller vissa spelare som de har tagit in och på vilket sätt de spelar. Mikael har styrt upp det lite mer. Vad jag fattat så har de knappt tränat försvarsspel under hela Gerhardssons tid där så… vi vet att vi kommer möta ett riktigt bra fotbollslag som fortfarande är väldigt bra offensivt. Men vi kan stå emot det, vi har släppt in tre mål, varav två på fasta. Så vi har steppat upp i vårt försvarsspel. Sedan saknas det många delar i vårt anfallsspel.

ANNONS

Är det viktigt att ni har en grundtrygghet även om offensiven inte sprudlat?

– Ja, då har man alltid något att luta sig tillbaka på, att vi har stabilitet i vårt spel. Sedan är jag medveten om att det inte sett så jävla roligt ut och vi har inte spelt bra offensivt än. Men man kan väl få be om lite tålamod och lite förståelse? Vi har några nya killar också, och vi har inte så många matcher tillsammans. Man får inte glömma bort det. Det är så i dagens samhälle, allt ska hända på en gång, man har inte tid att vänta på nästa avsnitt på Netflix ens, utan allt ska ske på en gång, säger Sebastian Eriksson och ler.

ANNONS