Blåvitt vill se skärpning i försvaret

Ett tidigare ramstarkt försvar har problem. IFK Göteborg verkar ha glömt hur man stänger matcher.… – Vi kan inte blunda för att vi släppt in massa mål, säger Mattias Bjärsmyr.

ANNONS
|

IFK Göteborg har tidigare hyllats för sitt försvarsspel där det nästan varit omöjligt att få hål på laget. Under årets säsong har det dock inte varit något fruktat försvar i Blåvitt. Jämfört med toppkonkurrenterna så har laget släppt in extremt mycket mål. Serieledande IFK Norrköping står på 21 insläppta, tvåan Malmö på 19 och trean AIK på 21.

IFK Göteborg ligger trots en svag form på en fjärdeplats men har redan släppt in 34 mål på 23 matcher – att jämföra med 22 insläppta på hela fjolårets säsong.

– Vi kan inte blunda för att vi släppt in massa mål. Det är av olika anledningar och svårt att säga att en anledning är större än andra. Men de flesta målen kommer från att vi har bollen, slår bort den och sen ställer de andra om och vi är utspridda. Då har de senaste målen sätt ut. Vi har gjort enkla bolltapp och släppt in en del konstiga mål, säger Mattias Bjärsmyr.

ANNONS

Lösningen?

– Det är väl egentligen att inte vara så naiva att vi ska spela oss ur varje situation nere i ett hörn. Att i stället skicka upp bollen och bli lite mer cyniska.

För Blåvitt förändrades nästan hela säsongen under en månads tid. Missat gruppspel i Europa League i sista stund, samtidigt rann SM-guldet klubben ur händerna.

– Ja, det var en tung period för oss som lag. Allt gled oss ur händerna efter att allt hade varit positivt. Men vi är där vi är nu, säger Bjärsmyr och fortsätter.

– Vi måste börja vinna matcher igen och ha ett par vinster i rad. Det krävs för att vi ska klättra i tabellen. Vi har sju matcher kvar och vi siktar på att vinna alla.

Blev det en dipp i självförtroendet efter missarna?

– Så är det ... man får sig en knock! Vi var i en bubbla med matcher var tredje dag och sen är det fotboll runtomkring hela tiden. Man får sig en liten väckarklocka när vi åkte ut ur Europa och inte hade chans på guldet. Det var tufft för oss som lag.

Målet för Blåvitt är dock glasklart – laget ska knipa tredjeplatsen i allsvenskan. Den som ger Europa-spel nästa säsong. Upp till AIK som nu har tredjeplatsen är det sju poäng.

ANNONS

– Det kommer att bli tufft men vi måste försöka. Vi har sju matcher kvar och vi har AIK på hemmaplan kvar att möta. Åtta poäng är ganska mycket men ack den som ger sig, säger Bjärsmyr.

– Vi kan inte göra något åt det som varit. Nu måste vi se framåt.

ANNONS