Blåvitt lägger hybridgräs på Kamratgården

IFK Göteborg har börjat anlägga en träningsplan med så kallat hybridgräs – en blandning av konst- och naturgräs.  –Vi och många med oss tror att kommer att vara ganska revolutionerande för oss här i Norden, säger sportchefen Mats Gren.

ANNONS
|

Diskussionen om vilket underlag svensk fotboll ska spelas på har pågått länge, och intensifierades när Malmö FF härförleden i en motion föreslog att konstgräs ska förbjudas – något som fått konkurrenter i kallare klimat att surna till. Nu tror sig IFK Göteborg gå i bräschen för den medelväg som många anser vara framtiden för svensk fotboll: Hybridgräs.

– Vi är väl den första elitklubben som testar detta. Konstgräs är verkligen bra för många saker, men för svensk fotbolls utveckling ute i Europa, så är det inte fantastiskt. Just där, på elitarenorna, tror vi att hybrid kan vara lösningen, säger Mats Gren.

ANNONS

I många europeiska länder, exempelvis England, är hybridgräs det dominerande underlaget. Det gräs som nu ska läggas på en av Kamratgårdens träningsplaner heter Mixto och består av en perforerad matta med ett tunt lager konstgräs. Sedan sår man naturgräs ovanpå, varpå rötterna letar sig ned genom mattan, och därmed skyddas. Thomas Wernerson, den forne klubbdirektören, jobbar för företaget som levererar produkten.

– Vi var nere i norra Italien och såg en match med Saussolo. Det var i början av januari, och nästan lika kallt som i Sverige. Vi tittade på mattan före matchen och efter – och den var exakt likadan, säger han.

Poängen är alltså att underlaget känns som naturgräs, men är – nästan – lika tåligt som konstgräs. Det innebär att planerna kan användas oftare, och ha en jämnare kvalitet, jämfört med naturgräsplaner.

Blåvitt har agerat snabbt sedan finansieringen blir kvar. Sponsorer och inblandade företag har bidragit och enligt Mats Gren är IFK:s kostnad för planen liten.

– Annars hade det inte varit ekonomiskt möjligt för oss i nuläget, säger sportchefen.

Planen tros vara färdig för spel någon gång under våren eller tidig sommar nästa år. Och många kommer att följa utvecklingen – bland annat Gotevent, som överväger ett byte av underlag på Gamla Ullevi.

ANNONS

– Jag vet att det finns en diskussion av att byta underlag redan 2017 eller 2018. De har inte bestämt om de ska köra hybrid eller riktigt gräs, så de följer också detta nu, säger ordförande Frank Andersson.

Mats Gren hoppas att fler klubbar snart hänger på.

– Det kommer att komma mer och mer och kanske till slut blir ett krav på elitarenorna, vilket vi hoppas. Nu har vi nio lag av sexton som spelar på konstgräs, och det är ingen bra utveckling. Det gör att vi halkar efter, menar han.

ANNONS