Blåvitt herre på täppan efter tung derbyseger

IFK Göteborg ägde första halvlek. BK Häcken den andra. Men Sören Rieks tidiga 1-0-mål blev avgörande när Blåvitt vann årets första derby.

|

Det var två lag med självförtroende som klev ut på Gamla Ullevis gröna gräsmatta för årets första Göteborgsderby. Och det syntes att båda lagen var stärkta av sina respektive premiärvinster. För det var full fart direkt.

Tonerna av Snart skiner Poseidon hade knappt hunnit klinga ut innan matchens förstamålchans kom. Och det var Blåvitt, anförda av hemmapublikens stöd, som satte tryck direkt.

Redan innan minuten var spelad skickade Emil Salomonsson, tillbaka i startelvan efter febersjukdom, in ett inlägg som Sören Rieks avslutade distinkt. Peter Abrahamsson, suverän för Häcken mot Elfsborg senast, visade dock att premiärformen fanns kvar och räddade avslutet.

Det var början på en chanskavalkad som lagen bjöd på under den första halvleken.

Nästa rond, även den mellan Abrahamsson och Rieks, gick dock till IFK-spelaren. Jakob Ankersen fick bollen på högerkanten, han väntade in en överlappande Salomonsson som på ett tillslag slog in bollen till Rieks som inte gjorde något misstag sköt 1-0 till hemmapublikens stora jubel.

Peter Abrahamsson jublade däremot inte. Häcken-keepern var fly förbaskad på domarteamet eftersom han tyckte att en offside-stående Tobias Hysén stod i bollbanan när Rieks avslutade.

Efter ledningsmålet fortsatte hemmalaget att pressa tillbaka Häcken. Och bara fem minuter efter 1-0 var Rieks nära att utöka ledningen. Efter en djupledsboll från Ankersen blev fjolårets främsta målskytt i Blåvitt ensam med Abrahamsson - men avslutet gick rakt på.

Häcken var dock inte ofarligt. Nasiru Mohammed, Samuel Gustafson och Paulinho blev mer involverade ju längre halvleken pågick och hade det inte varit för en glidtackling i sista sekunden från Emil Salomonsson så hade Paulinho rakat in 1-1 i den 36:e minuten. Och under slutkvarten var det gästerna som låg på för en kvittering.

Den andra halvleken inleddes som den första avslutades. Med att Häcken jagade kvittering. Och på en hörna i den 57:e minuten var det nära att John Owoeri styrde in bollen efter att en lagkamrat nickskarvat vid första stolpen. Bara minuter senare var det nära igen för Häcken. Inhoppande Demba Savage drog till med en halvvolley från 25 meter men avslutet, som sannolikt varit en kandidat till årets mål när serien summeras i höst, gick klockrent i ribban.

Och nyförvärvet var en injektion hos gästerna. Med tio minuter kvar av matchen var han nära igen. Hjalmar Jonsson halkade i eget straffområde, Savage snodde åt sig bollen och avslutade distinkt. Men John Alvbåge kunde styra undan till hörna.

I den 84:e minuten fick Häcken ett gyllene frisparksläge strax utan IFK:s straffområde. Rasmus Schüller drog till, men skottet fastnade i Blåvitts mur. Bortaklacken ropade på hands på Jakob Ankersen - men domaren vinkade avvärjande. Någon bättre chans än så lyckades inte Häcken skaka fram under slutminuterna. IFK Göteborg höll undan och vann årets första derby med uddamålet.