Blåvitt behöver stoppa MFF-lånet

IFK Göteborg möter Jönköpings Södra på Gamla Ullevi i kväll. En blåvit nyckelfigur som har koll på motståndet är sportchefen Mats Gren. – De har behållit hela stommen sedan jag var där, säger han till GP.

ANNONS
|

IFK Göteborg tar emot Jönköpings Södra i kväll, och de gör det med fem raka förlustfria seriematcher i bagaget. Inklusive Europa League-matcherna är den förlustfria sviten uppe i nio matcher.

Matcherna har duggat tätt de senaste veckorna med tre allsvenska matcher och fyra Europa-matcher sedan upphållet tog slut.

Jörgen Lennartsson berömmer spelarna för hur de har hanterat situationen, när det gäller att skifta fokus från en match till en annan på kort varsel.

– Vi tar en sak i taget hela tiden och det har vi lyckats hålla hittills. Vi har pratat mycket om förmågan att ställa om och det har killarna gjort jättebra, säger tränaren.

ANNONS

Jönköpings Södra har överraskat flera topplag och besegrade bland annat Malmö FF under våren.

– De har gjort det bra mot många topplag. De spelar en rörlig fotboll med mycket löpningar. Det är ett hårt arbetande lag, och många spelare som löper väldigt mycket. Individuellt skickliga spelare, säger Lennartsson.

MFF-lånet en nyckel

Han lyfter framför allt fram J-Södras inlånade anfallare Pawel Cibicki från Malmö FF. Cibicki har gjort sju mål och tre assist hittills och finns med i såväl skytteliga- som poängligatoppen.

– Jag är personligen förtjust i honom. Det är en väldigt bra spelare, farlig i djupled, bra teknik och en bra avslutare, säger Blåvitt-tränaren.

Blåvitts sportchef Mats Gren har tränat många av Jönköpings startspelare, och var den som tog dit flera av dem under sin tid som tränare för klubben.

– Det är egentligen Cibicki som är ny sedan jag var där, i startelvan. De behöll hela stommen och gjorde det bra. Men det är en tunn trupp så de har inte råd med så många skador, säger Gren.

Engvall på uppgång

På anfallssidan saknas Mikael Boman för IFK Göteborg och anfallsparet lär bli Tobias Hysén och Gustav Engvall. Den sistnämnde känner att han börjar hitta formen.

– Jag tycker att det har blivit bättre och bättre. Jag har kommit igång lite nu. Sedan vill man alltid ha mer och vårt spel har generellt blivit bättre under Europa-perioden, säger Engvall.

ANNONS

Yttermittfältaren Jakob Ankersen är avstängd på grund av för många gula kort och den naturliga ersättaren är Martin Smedberg-Dalence.

– Han har varit det tidigare i alla fall, säger Lennartsson och ler kryptiskt.

Ankersen avstängd

I torsdags spelade Smedberg-Dalence 90 minuter i Europa League-kvalmatchen mot Piast Gliwice.

– Han tål ganska mycket, och har inte spelat så jättemycket tidigare. Det var många saker som gjorde att han spelade hela den matchen.

Istället byttes Sören Rieks och Ankersen av.

– Vi tyckte att det var viktigt att de fick vila en stund, säger Lennartsson.

Matchen börjar 17.30.

ANNONS