Blåvitt överkört i den allsvenska omstarten

Det allsvenska uppehållet rådde inte bot på den blåvita formsvackan. Söndagens 1–3 mot Kalmar FF innebär att IFK Göteborgs senaste seger fortfarande är den mot Malmö FF i början av maj.

ANNONS
|

Ingen Pontus Dahlberg. Ingen Sebastian Eriksson eller Gustav Engvall.

Det var ett förändrat och försvagat IFK Göteborg som klev ut för att starta om allsvenskan mot Kalmar FF.

De inledde starkt i sommarsolen på Gamla Ullevi. Till synes pigga och energifyllda pressade de tillbaka Kalmar FF.

Sedan kom baklängesmålet. Och mardrömsstarten.

I matchminut tio tog Måns Söderqvist emot en väl avvägd djupledsboll. Han vann man-mot-man-duellen med Kristopher Da Graca, Sebastian Erikssons ersättare, och spelade in mot en framstörtande Papa Diouf. Inspelet var hårt och lågt. Diouf kastade sig fram och stötte in bollen i nät.

Erik Dahlin, Pontus Dahlbergs ersättare, kunde inget göra. 0–1.

ANNONS

IFK Göteborg var inte nära att kvittera under den första halvleken. Den enda, lilla halvchansen kom när skottvillige Giorgji Charaisjvili drog till från distans. Bollen passerade dock utanför Lucas Hägg Johanssons högra stolpe.

Frustrerat bland de blåvita på planen, frustrerat bland de blåvita på läktaren. Buropen ljöd samtidigt som paussignalen.

– Deras mål känns billigt. Det tar energi av oss även fast det inte ska göra det. Vi borde förstå att det bara var ett misstag och kunna få det att se ut som de första tio minuterna igen. Men det gör vi inte. Vi blir passiva och tar inte tillräckligt med initiativ. Det kändes som pojkar mot män centralt i banan, säger tränaren Poya Asbaghi.

LÄS MER:Så bra var de blåvita spelarna i förlusten mot Kalmar

Skiftade formation i paus

Till den andra halvleken bytte tränaren Poya Asbaghi in Amin Affane istället för Kristopher Da Graca och svängde om sitt 3-4-3 till ett 4-4-2.

Det gav lite nytt syre.

– Vi får lite fler spelare centralt och jag tycker vi kommer ut betydligt bättre och får ett helt annat tryck. Vi vinner mittfältet på ett mycket bättre sätt än i första, säger Poya Asbaghi.

Emil Salomonsson spelade in. August Erlingmark inledde med att skjuta över. Elias Omarsson följde upp med att nickade utanför. Det var de två första hyfsade kvitteringschanserna.

ANNONS

Sedan kom 0–2.

Romario med frisparken, Papa Diouf med nicken. Via stolpen nådde bollen Tobias Eriksson som enkelt kunde lägga in den i öppet mål. 64 minuter på klockan.

Sex minuter senare kom även 0–3. Isak Magnusson spelades fri av Papa Diouf och rullade enkelt in bollen i det bortre hörnet.

LÄS MER:"Tre klubbar är intresserade - plus IFK"

IFK Göteborg föll ihop. Kalmar FF körde över dem.

Amin Affanes efterföljande reduceringsskott från distans var vackert, men gav ingenting.

Kalmar FF vann med 3–1. IFK Göteborg buades ut.

– När vi ligger under med 0-3 på hemmaplan och publiken börjar bua så hade det varit många spelare som inte hade velat vara där ute. Men vi visar på tvärtom. Vi rycker upp oss. Vi försöker och får in ett mål. Jag är nöjd att vi inte lägger oss ner och dör vid 0-3. Men de vinner välförtjänt, inget snack om det, säger Poya Asbaghi.

Resultatet innebär att Blåvitt har fem raka matcher utan seger. Den senaste vinsten var 2–1 mot Malmö FF den 7 maj. Avståndet ner till kvalplats är bara tre poäng.

I nästa omgång väntar Örebro på hemmaplan.

Fakta: Så startade IFK Göteborg:

(3-4-3): Dahlin — Da Graca, Calisir, Starfelt — Salomonsson, Erlingmark, Diskerud, Wernersson — Omarsson, Ohlsson, Charaisjvili

ANNONS