Betyg på lagen: "Belgiska mittfältet får full pott"

Inför Sverige–Belgien i Nice har GP:s utsända betygsatt lagen. Sverige får slå ur underläge. Enligt våra siffror är styrkeförhållandet 15-11 till Belgien.

ANNONS
|

SVERIGE

Målvakter: 3

Andreas Isaksson håller fortfarande en ganska hög internationell nivå, trots att han är petad i klubblaget. Gör sällan en dålig landskamp och kan göra sin sista landskamp vid förlust. Robin Olsen är en stabil backup och Patrik Carlgren vann U21-EM med Sverige förra året. Lovande.

Försvarare: 3

Andreas Granqvist har lyft sig i landslaget. Victor Nilsson Lindelöf, Erik Johansson och Pontus Jansson är alla stabila mittbackar. Erik Johansson får dock spela bredvid Granqvist då Lustig är skadad och Nilsson Lindelöf blir högerback. Saknar dock en klassmittback likt Olof Mellberg. Bra vänsterbacksuppsättning, Martin Olsson och Ludwig Augustinsson. Olsson etta, vass offensivt lite svajig defensivt. Augustinsson är framtidsnamnet.

ANNONS

Mittfältare: 2

Egentligen bara en given spelare sett till prestation under EM. Albin Ekdal var lysande mot Italien, övriga mittfältare har haft det tungt. Emil Forsberg har varit totalt osynlig och sågade sig själv efter matchen mot Italien. Svaga reserver i Durmaz och Zengin. Lewicki spelade sig ur laget. Ingen vidare lagdel för Hamrén direkt.

Anfallare: 3

En världsklassanfallare, tre habila spelare som slåss om platsen bredvid honom. Marcus Berg var förstavalet mot Irland, petad mot Italien och blir förstavalet bredvid Zlatan mor Belgien. John Guidetti är tillbaka på bänken och Emir Kujovic känns oprövad på den här nivån. Något som drar ner betyget lite.

Tränare: 2

Missade VM senast, tog sig till EM via sista livlinan efter segern mot Danmark. Har inte visat upp något vidare mästerskapsspel tidigare. Hoppat fram och tillbaka rent taktiskt, skapat en osäkerhet hos spelarna. Upp till bevis mot världstvåan Belgien. En skräll där och Hamrén höjer sitt betyg. Förlust och det är på nytt ett fiasko att inte ha gått vidare från gruppen.

BELGIEN

Målvakter: 4

Thibaut Courtois är en av världens bästa målvakter, om än lite ojämn. Kan fortfarande stå för rejäla misstag. Det enda som skiljer honom från att dra upp betyget till en femma. Stark målvaktsuppsättning med

ANNONS

Försvarare: 4

Toby Alderweireld och Jan Verthongen håller mycket hög klass. Vincent Kompany saknas dock, Thomas Vermaelen är inte den spelare han en gång var. Ytterbackarna är stabila men centralt finns det hög klass. Hade Kompany varit med hade det varit snudd på en femma för den belgiska backlinjen.

Mittfältare: 5

Kevin De Bruyne och Eden Hazard är världsklasspelare men det belgiska mittfältet har spelare av enormt hög kvalité. Finns en bredd som få andra landslag kan matcha. Eller vad sägs om Mousa Dembele, Radja Nainggolan, Marouane Fellaini och Axel Witsel. Här finns det bollvinnare, spelfördelare så det räcker och blir över. Är det EM-starkaste mittfältsuppsättning? Ja, det tror vi.

Anfallare: 3

Romelu Lukaku har en kalassäsong i Everton bakom sig och har öst in mål. Bakom honom ser det tunt ut med Christian Benteke som mest fått nöta bänk i Liverpool och skadedrabbade Divock Origi. Men Lukaku har efter många säsonger äntligen blommat ut. En spelare som kan avgöra en match på egen hand.

Tränare: 3

Förfogar över en gyllene generation. Hade det tungt i VM 2014 och har rejält med tryck på sig från Belgien. En tidig sorti från EM och Marc Wilmots hänger löst. Allt annat än semifinal är en missräkning för Wilmots och Belgien.

ANNONS
ANNONS