Ballon d'Or till damspelare införs

Sedan 1956 har Ballon d'Or delats ut till världens bästa herrfotbollsspelare. Nu, 62 år senare, kommer priset även ges ut till en damspelare.
– Det är ju superkul, säger landslagsspelaren Nina Jakobsson till SVT Sport.

ANNONS
|

Att tilldelas Ballon d'Or som världens bästa spelare är det kanske största individuella priset en manlig fotbollsspelare kunnat få.

Fram tills nu har Guldbollen endast delats ut till herrfotbollsspelare. Men nu har man beslutat att priset även kommer att finnas för kvinnliga fotbollsspelare.

– Det är ett steg framåt. Kvinnors fotboll utvecklas och ojämlikheterna krymper, men det finns fortfarande utrymme för förbättringar, säger den franska landslagsspelaren Wendy Renard till France Football.

Beskedet välkomnas av Piteås landslagsspelare Nina Jakobsson.

– Det är ju superkul och verkligen på tiden. Bra att det händer saker och inte bara blir snack, säger hon till SVT Sport.

ANNONS

Skulle rösta på Harder

Vem som tilldelas det historiska priset kommer att meddelas vid en gala i Paris 3 december.

Det är en jury beståendes av damfotbollsexperter som kommer utse vinnaren och den 8 oktober kommer en lista på 15 spelare att offentliggöras.

Nina Jakobsson vet vem hon tycker borde vinna.

– Jag skulle lägga min röst på Pernille Harder, funderar Jakobsson om danskan som redan fått priset som Europas bästa spelare.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS