Balkander: Vad har hänt med Häckens offensiv?

Det är ju det här med anfallsspelet, målskyttet, offensiven. Det som en gång i tiden (förra säsongen) var kännetecknade för Häcken, men som nu utvecklats till ett orosmoment, ett problem att lösa.

ANNONS
|

Fotboll är balans. Aldrig bara anfallsspel, aldrig bara försvar. Häckens resa från det ena till det andra har gått i en hiskelig hastighet, snabbare än ens Mikael Stahre kunnat tro eller Ålborg ställde om på Bravida arena på tisdagskvällen.

Efter tolv allsvenska matcher har Hisingsklubben åstadkommit tolv mål.

De kommer inte av sig själv.

Det kommer inte av sig själv.

Och efter säsonger där Sonny Karlsson har trollat fram den ena skyttekungen efter den andra ur rockärmen känns utrymmet bakom Alhassan Kamara just nu gigantiskt.

Mot Ålborg var Kamara inte med. Skadad. I knäet. Och tveksam till matchen mot Hammarby i omstarten på måndag.

ANNONS

”Crespos” självklara ersättare heter just nu Chisom Egbuchulam. Han var ihop med Peter Abrahamsson ende Häckenlirare som fick 90 minuter i högsommarvärmen. Vad han skapade?

Inte mycket. Inget alls om man skall vara ärlig.

I lag där det kollektiva krackelerar blir behovet av det enskilda större.

Det finns alltid förklararingar. Som att det här var en träningsmatch, en sommarmatch, en match med många byten och begränsad samhandling i andra halvlek.

Jag tycker ändå att man kan förvänta sig mer av spelare som först väntat på chansen och sedan fått den.

Är Chisom Egbuchulam den spelare Mikael Stahre behöver för att vända trenden? Mot bakgrund av insatsen mot Ålborg är svaret nej. Fast egentligen skall vi inte lägga för mycket krut på den diskussionen. Viktigare är Alexander Farneruds prestation och position. Det råder inget tvivel om att han vill, att han kan och han kommer spela en stor roll för Häcken under hösten.

Frågan är bara var på planen han skall agera.

Och hur han skall få medspelarna att löpa mer.

Det är nyckeln. Vi satt och pratade om det på pressläktaren under matchen, att Häckens tidigare ganska raka inläggsspel på kanterna, oavsett om det har handlat om Kari Arkivuo, Björn Anklev, Paulinho eller Nasiru Mohammed, har varit vägvinnande.

ANNONS

Nu stannas spelet upp, det blir en passning för mycket, en löpning för lite.

Helt enkelt för långsamt, och det borde oroa Häckentränare Stahre.

Häcken har en av allsvenskans bästa trupper, en utvecklingsbar trupp, en trupp byggd för att utmana om en av topplaceringerna.

Just nu är klubben nia i tabellen och behöver spela bättre än mot Ålborg för att få en bra omstart mot Hammarby.

Fast det är kanske ingen som bryr sig? Jag räknade till 13 supportrar på klacksektionen och ett par hundra totalt. Träningsmatch där med.

Plus:

Kul att se Alexander Faltsetas på fotbollsplanen igen. Mittfältaren som skadade knäet i hemmapremiären mot Djurgården gjorde nu sina första minuter sedan 9 april. Han behövs. Och lyste klarast.

Minus:

Träningsmatcher går egentligen inte att dra slutsatser på. Häcken gjorde nio byten denna kväll. Det säger lite om matchens funktion. Lufta kroppar och hjärnor.

ANNONS