Balkander: "Kan Mourinho och Zlatan skapa nytt Ibrakadabra?"

Det handlade om om, gled över i när, men riktas nu allt mer in mot hur. Hur skulle Zlatan Ibrahimovic passa in i Manchester United? Hur kan han välja en klubb som inte spelar Champions League? Och hur viktig är José Mourinho?

ANNONS
|

Det finns fler hur-frågor, där två handlar om hur stora och viktiga pengarna är? En tredje om hur lång tid vår svenske landslagskapten rimligen har kvar på högsta europeiska klubblagsnivå, en fjärde om hur gärna han själv vill ha saken löst före EM.

Ur en fotbollsjournalists perspektiv verkar universums utgångspunkt redan ha förflyttats och stabiliserats kring Zlatan Ibrahimovic, trots att nästan tre veckor återstår till dagen Z och inträdet från bortre kosmos.

Jag vet hur vi på redaktionen resonerar och länge har resonerat kring den svenske landslagshistoriens främste målskytt, att allt, även det icke-fotbollsmässiga, som har med Zlatan att göra är skrivbart, välklickat och i princip alltid prioriterat.

ANNONS

Helt bortsett från det publicistiska och kommersiella kretsar denna gång allt, även det sportsliga, kring just Ibrahimovic.

Att EM spelas i landet han regerat i fyra år, från den tron han nyss abdikerat förstärker bara bilden av vad som komma skall – och har alla förutsättningar att bli det mäktiga crescendo ingen i detalj riktigt kan förutse.

I en gränslös ekonomi drev Zlatan Ibrahimovic PSG till toppen. Utan Zlatan inte den titelsuccén. Samma sak i Italien, framför allt i Milano, där både Inter och Milan blev vad de blev för att han var den han var.

Vore det inte för Zlatan hade Sverige inte snart varit på väg till Båstad, Pornichet, Paris, Toulouse och Nice, hade det inte varit för Zlatan hade fotbollskrönikörer och spelaransvariga i landslaget inte nämnt EM-final i samma mening som Sverige.

Nu blandar vi hybris med realism, detaljanalyser med övergångsspekulationer och det ena överträffar hela tiden det andra.

Tre miljoner i veckan, 100 miljoner om han inte utnyttjar optionsåret, assisterande tränare bakom José Mourinho och möjlighet att ”ge igen” på Pep Guardiola, som ju tränar Manchester City från och med snart. USA, Kina och England.

Sportsligt och taktiskt är det för tidigt att sätta in Zlatan i det FA-cupvinnande storlaget, för de goda historiernas skull blir 2016/2017 en dröm.

ANNONS

Svenskens relation till brittiska lag, hans närtida land­vinningar, hans imponerande förmåga att hela tiden välja de största och svåraste utmaningarna.

För nog riskerar han sitt rykte, sin status i denna, hans sista stora klubbfotbollsstrid.

Jesper Blomqvist har vunnit i Manchester United, Henrik Larsson har hyllats under en kort period, men ingen svensk har spelat förstafiol i världens populäraste fotbollsklubb.

Det sägs att Zlatan Ibrahimovic nästa steg är affärsmannens.

Jag tror att fotbollsspelaren också vill ha ett ord med i laget.

Kan Mourinho och Zlatan på nytt skapa Ibrakadabra tillsammans?

Jag tänker inte tvivla.

Plus

Tiden i Holland blev en parentes, men från Juventus och framåt har Zlatan Ibrahimovic öppnat ligor, länder och klubbar för en generation svenska fotbollssupportrar. Snart: Premier League. Jomantackar!

Minus

Blåvitts överklagan föll i backen. Jag skulle dock inte bli förvånad om klubben tar ärendet vidare till Riksidrottsnämnden, nu när bollen redan är satt i rullning.

ANNONS