GP:s Mattias Balkander hyllar Häckens Emil Wahlström.
GP:s Mattias Balkander hyllar Häckens Emil Wahlström.

Balkander: Han är den nye Glenn Hysén

ANNONS
|

Jag älskar historier som denna. När spelare som jag och andra tvivlat på, som bänkats, kämpat på, kommit tillbaka och tagit chansen tar roller som Emil Wahlström gjorde på Bravida Arena mot Malmö FF. Redan i första halvlek var det tydligt hur Wahlström, som kom in i avstängde Jasmin Sudic frånvaro, såg på den här matchen.

På tisdag skall Markus Rosenberg skjuta Malmö FF till ett andra Champions League i rad, en lördagseftermiddag tre dygn tidigare nollades han av en kritiserad och skäggig mittback från Hisingen.

Det är i princip omöjligt att räkna ut hur många mittbackspar BK Häcken och Peter Gerhardsson har använt sig av i år, det är lika omöjligt att gradera deras insatser, men frågan är om inte Emil Wahlström ihop med inflyttade vänsterbacken Leonard Zuta svarade för Häckens allra främsta mot de regerande mästarna.

ANNONS

Det tacklades, glidtacklades, svettades och nickades. På ett alldeles underbart, enastående sätt.

En chansfattig, men koncentrerad förstahalvlek, där domaren Glenn Nyberg utmärkte sig som Malmös tolfte spelare, byttes efter paus till en öppnare och mer publikvänlig anrättning.

Lite som Samuel Gustafson sade till mig i fredags. "Vi har en väldigt hög högstanivå. Vi kan inte ha den hela tiden, men när vi väl är där kan vi slå Malmö och de bästa lagen."

Han talade också om det som sammanfattar Häckens 2015.

"Vi har varit lite upp och ned."

BK Häcken har nu åtta raka utan förlust mot Malmö FF. Åtta raka (varav sex segrar)! På nytt (även 2013) blev Martin Ericsson matchhjälte. Inbytt, redo och i första allsvenska matchen sedan maj, stod Ericsson från Dalarna rätt placerad vid bortre stolpen och rakade in Emil Wahlströms nickskarv på Samuel Gustafsons hörna.

Peter Gerhardsson jämförde med klassiska och nedlagda serietidningen Buster. Och jag låter Martin själv välja om han vill vara Super-Mac, Benny Guldfot eller Roy Race.

Häcken vann den här matchen för att de var mest koncentrerade, bäst fokuserade och starkast i duellspelet. Mohammed Abubakari växte till en jätte, Paulinho var arg som ett bi och blev bara bättre.

Jag frågade Åge Hareide på presskonferensen vad resultatet betyder för Malmö FF:s möjligheter att vinna serien. En rätt korkad fråga, fast samtidigt inte. Jag fick ungefär det svar jag förtjänade, vilket gick ut på att han hellre hade vunnit matchen.

ANNONS

Läs också: Wiland: "Guldet blir tufft att nå"

För Malmö FF kommer matcherna tätt. Höstens program innehåller Celtic på tisdag och allsvenska bortamatcher mot AIK, Helsingborg och Djurgården.

Kommer IFK Göteborgs replik i Östergötland på söndag eftermiddag? Seger mot jumbon Åtvidaberg och Malmö FF är sju poäng bakom med nio matcher kvar. Det är mycket, hur man än vänder och vrider på saken.

ANNONS